Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Οι αγορές μας ανοίγουν σιγά σιγά τις πόρτες τους...

Καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία ήλθαν χθες μετά από πολύ καιρό επηρεάζοντας θετικά το κλίμα στην αγορά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Η πρώτη καλή είδηση ήλθε από τη Νορβηγία η οποία χθες σε πείσμα της καταστροφολογίας σε βάρος της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε πως εμπιστεύεται τα ελληνικά ομόλογα και τοποθετείται επενδυτικά καθώς θεωρεί ότι είναι μία άκρως επικερδής επένδυση.
Την ίδια στιγμή ο αυστηρός διεθνής οίκος Fitch σε χθεσινή του έκθεση δίνει εύσημα στην Ελλάδα τονίζοντας ότι έχει κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα σε ότι αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ, αν και επισημαίνει ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της έτσι ώστε να διασφαλίσει τη διατηρησιμότητα και αξιοπιστία της προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή.
Καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία ήλθαν χθες μετά από πολύ καιρό επηρεάζοντας θετικά το κλίμα στην αγορά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Η πρώτη καλή είδηση ήλθε από τη Νορβηγία, η οποία χθες σε πείσμα της καταστροφολογίας σε βάρος της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε πως εμπιστεύεται τα ελληνικά ομόλογα και τοποθετείται επενδυτικά, καθώς θεωρεί ότι είναι μία άκρως επικερδής επένδυση.

Σημειώνεται ότι το κρατικό fund διαχείρισης πλούτου της Νορβηγίας διαθέτει 450 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Την ίδια στιγμή, ο αυστηρός διεθνής οίκος Fitch σε χθεσινή του έκθεση δίνει εύσημα στην Ελλάδα τονίζοντας ότι έχει κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ, αν και επισημαίνει ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της έτσι ώστε να διασφαλίσει τη διατηρησιμότητα και αξιοπιστία της προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή.

Τα καλά νέα έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν το κλίμα στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους και στην ελληνική αγορά ομολόγων χθες εμφανίστηκαν αγοραστές, κάτι που πίεσε πτωτικά τα spreads των δεκαετών ομολόγων που έκλεισαν στις 910 μονάδες βάσης. Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στο Bloomberg πως τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον κάτι που οι αγορές πρέπει να φοβούνται και πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται καθ' οδόν για την επίτευξη των στόχων της.

Το ελληνικό Δημόσιο πάντως ετοιμάζεται ήδη να ξεκινήσει το σύστημα των μηνιαίων εκδόσεων εντόκων γραμματίων ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη έκδοση θα αφορά σε τίτλους διάρκειας 26 εβδομάδων. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η έκδοση μόνο εξάμηνων και τρίμηνων εντόκων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Βεβαίως το μείζον θέμα είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, κάτι που σήμερα δεν είναι απαραίτητο καθώς οι δανειακές ανάγκες καλύπτονται από τον μηχανισμό της βοήθειας, αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί σύντομα και να επιχειρηθεί μέσα στο 2011. Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης δήλωσε πως «έχουμε την πεποίθηση ότι, με δεδομένο το πού βρισκόμαστε σήμερα, δεν θα έχουμε πρόβλημα στο να πετύχουμε τους στόχους μας» για τη μείωση του ελλείμματος.

«Αυτό», όπως εξήγησε, «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο και να πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογά της είναι περισσότερο ευκαιρία παρά κάτι που πρέπει να φοβούνται».

Εξάλλου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κ. Πέτρος Χριστοδούλου, μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του Bloomberg, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα τιμήσει όλες τις συμφωνίες που έχει συνάψει.

«Ευχαριστημένος» δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γιώργος Ζαννιάς, για τις προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο κ. Ζαννιάς πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ από ΔΝΤ και ΕΕ βοήθησε περισσότερο τους Ελληνες να κατανοήσουν τις ανάγκες για τις προσαρμογές και τις μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ακόμη πως πλέον είναι ενεργή η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια αυτή, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και την αλλαγή νοοτροπίας του Ελληνα.

ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένων βέβαια και των υψηλών αποδόσεων, δίνει η Νορβηγία στα ελληνικά ομόλογα δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει πως η χώρα θα χρεοκοπήσει. Ηδη, το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο με 450 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, έχει επενδύσει μεγάλα ποσά σε ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Sigbjoern Johnsen, υποστηρίζει ότι στηρίζει ιδιαίτερα αυτή την πολιτική. «Η ερώτηση είναι εάν πιστεύεις πως θα χρεοκοπήσουν» σχολιάζει αναλυτής από τη Royal Bank of Scotland. «Η Νορβηγία εκτιμά πως όχι. Τα ελληνικά ομόλογα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα επειδή επικρατεί η άποψη στην αγορά πως κάποια στιγμή οι Ελληνες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία». Από την πλευρά της η Νορβηγία υποστηρίζει πως η μακροπρόθεσμη πολιτική της θα την προστατεύσει από τυχόν απώλειες. Ενδεικτικό είναι πως στην παρούσα φάση το ελληνικό 10ετές ομόλογο δίνει αποδόσεις μεγαλύτερες του 9,5% σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο.

ΕΥΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ FITCH

Εντυπωσιακή εκκίνηση στην εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν κάνει η Ελλάδα και η Ισπανία σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch. Επισημαίνει πάντως πως η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της έτσι ώστε να διασφαλίσει τη διατηρησιμότητα και αξιοπιστία της προσπάθειας για δημοσιονομική προσαρμογή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος επανεξετάζει τα ratings στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Οπως τονίζει στην έκθεσή του ο οίκος, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την Ελλάδα έχει πλέον μειωθεί σημαντικά κι έτσι η Fitch αποφάσισε να δει πιο αναλυτικά τι βήματα έχει κάνει η χώρα μετά τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ έτσι ώστε να επαναξιολογήσει τους κινδύνους στη δημοσιονομική εξυγίανση και την πληρωμή χρέους, στο βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ετσι, σύμφωνα με τις σημερινές ενδείξεις, η Fitch διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει κάνει ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Οι στόχοι που είχαν τεθεί για τα τέλη του Ιουνίου επιτεύχθηκαν και κάποιες πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το συνταξιοδοτικό, έχουν μάλιστα προχωρήσει νωρίτερα από τον προγραμματισμό. Οπως προσθέτει ο οίκος, ο υψηλός πληθωρισμός βοηθά τη δυναμική του χρέους, αν και δεν βοηθά στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ωστόσο επισημαίνει πως αυτή η επιτυχία της Ελλάδας, αυτές οι αρχικές υπερ-αποδόσεις σε κάποιους τομείς, δεν θα πρέπει να επισκιάσει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά και που έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση του ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι τόσο διατηρήσιμη όσο και αξιόπιστη.

Στην έκθεσή του, που αφορά στο χρέος των χωρών της ευρωζώνης, ο οίκος αναφέρει πως οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης χρειάζονται τρία με τέσσερα χρόνια για να σταθεροποιήσουν το χρέος τους και υπογραμμίζει πως τα «υψηλά μονοψήφια ονομαστικά επιτόκια μπορεί να είναι μη βιώσιμα», ενώ απειλή για τα δημόσια οικονομικά αποτελεί και η γήρανση του πληθυσμού. Για το 2011 και 2012 προβλέπει πως οι δανειακές ανάγκες Ελλάδας και Ιρλανδίας θα ξεπεράσουν το 30% του ΑΕΠ, ενώ βλέπει έντονο ανταγωνισμό κρατών και τραπεζών για κεφάλαια.

Σχετικά με πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη εκτιμά πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» τα αδύναμα μέλη του ευρώ να επιλέξουν αυτό τον δρόμο «εθελοντικά», ενώ τονίζει πως ο μεσοπρόθεσμος κίνδυνος διάλυσης της νομισματικής ένωσης παραμένει μικρός.

«Η εξαγγελία του μηχανισμού στήριξης για τη ζώνη του ευρώ και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests για τις τράπεζες έχουν σταθεροποιήσει την ψυχολογία της αγοράς, όπως και η ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο. Παρ' όλα αυτά, η εμπιστοσύνη στην αγορά παραμένει εύθραυστη, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο κ. Paul Rawkins, Senior Director της Fitch Sovereign Group.