Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικός συνδυασμός: Κακή διατροφή και γυμναστική

Σχεδόν οι μισοί μαθητές και μαθήτριες στην Ελλάδα έχουν χαμηλής ποιότητας διατροφή, αλλά ασκούνται σε ικανοποιητικό βαθμό. Πάντως, μόνο το 6% ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με έντονη σωματική άσκηση, όπως διαπίστωσε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη, έγινε από τον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογίας Κώστα Τσιούφη, στη Λεόντειο Σχολή και συμπεριέλαβε περίπου 500 μαθητές (60% αγόρια και 40% κορίτσια) ηλικίας 12-17 ετών.

Οι μαθητές κλήθηκαν να περιγράψουν τη διατροφή τους κατά το περασμένο έτος και ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό που ακολουθούσαν την μεσογειακή δίαιτα.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 42%) βρέθηκαν να ακολουθούν πολύ χαμηλής ποιότητας διατροφικές συνήθειες και μόνο 6% είχαν μια συνεπή ποιοτική μεσογειακή διατροφή.

Παράλληλα, η έρευνα κατέγραψε το επίπεδο της σωματικής άσκησης των μαθητών, ανάλογα με τη συχνότητα άσκησης μέσα στην εβδομάδα, τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας και την έντασή της.

Το συμπέρασμα ήταν ότι μόνο το 7% των αγοριών και των κοριτσιών είχαν πολύ χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (93%) ασκούνταν από μέτριο μέχρι έντονο βαθμό. Κατά μέσο όρο, βρέθηκε ότι οι μαθητές, στη διάρκεια της εβδομάδας, αφιέρωναν πέντε ώρες σε αθλητικές δραστηριότητες (διάφορα σπορ) κι άλλες τρεις ώρες σε συναφείς σωματικές δραστηριότητες.

Οι μαθητές που ήταν πιο πιστοί στη μεσογειακή διατροφή εμφανίζονταν, παράλληλα, να έχουν και πιο έντονη φυσική δραστηριότητα.

Εξάλλου, με βάση τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές παρακολουθούσαν τηλεόραση ή έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια δύο ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο.

Οι μαθητές με μεγαλύτερη του μέσου όρου ποιότητα διατροφής βρέθηκαν να δαπανούν σημαντικά λιγότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση και να αφιερώνουν περισσότερη ώρα για διάβασμα, σε σχέση με όσους έκαναν κακή διατροφή.

Η έρευνα έγινε με στόχο να προσδιοριστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στη νεολαία, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή νόσο.

Ο Δρ Δ.Τσιαχρής, ένας από τους βασικούς ερευνητές, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσαν να προωθηθούν δράσεις που θα ενισχύουν παράλληλα τόσο την υγιεινή διατροφή όσο και την έντονη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των μαθητών.

Αthensheart

Η Μικρή Ζούγκλα του εμπορικού κέντρου athensheart, πιστή στο ραντεβού της με τους μικρούς της φίλους, τους περιμένει και τον Οκτώβριο, κάθε Σάββατο, 12:00-16:00, για παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως, εντελώς δωρεάν!


Πειραιώς 180 κόμβος Χαμοστέρνας.

Ακριβότερη κατά 130.000 € στην Ελλάδα η Bentley Continental GT με τις μαλακίες σας

Τους τελευταίους μήνες, η αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει και αυτά τα οποία πωλούνται είναι μετρημένα στα δάχτυλα του… ενός χεριού...Θα τα πάρω όλα!! Το Ε.Τ.Τ. (Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης) το ΦΠΑ αλλά και ο φόρος πολυτέλειας έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ούτως ή άλλως ακριβών αυτοκινήτων στα ύψη και σε ορισμένες περιπτώσεις τα μισά χρήματα από την τιμή τους πηγαίνουν στο... κράτος (μαλάκες).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της νέας Bentley Continental GT, για την οποία οι άνθρωποι της μάρκας ανακοίνωσαν την τιμή της στην έκθεση του Παρισιού και αγγίζει τα 154.600 ευρώ (προ φόρων). Αυτό σημαίνει πως στην Ελλάδα η τιμή της θα φθάσει τα 300.000 ευρώ, όταν -για παράδειγμα- στη γειτονική Ιταλία, θα πωλείται 190.000 με φόρους. Να σημειώσουμε ότι η καινούργια Continental GT είναι εφοδιασμένη με έναν W12 κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 575 ίππους (από 560), ενώ η πρώτη γενιά πούλησε 46.000 κομμάτια.

Βρυξέλλες: Τελικά χρωστάτε περισσότερα

Παράθυρο αναθεώρησης προς το χείριστον ακόμη και του μνημονίου στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αναθεώρηση δεν σημαίνει σίγουρα θετική έκβαση της δημοσιονομικής μάχης που δίνει ο ελληνικός λαός ούτε εκλαμβάνεται ως χαλάρωμα των δημοσιονομικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς, όπως διαρρέεται τεχνηέντως από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας της Eurostat θα προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω και θα είναι κοντά ή λίγο περισσότερο από το 15%, που ισούται με περίπου 1,5 μονάδες επιπλέον αύξηση από αυτό που προβλεπόταν από το μνημόνιο.

Επομένως, χωρίς να λέγεται ξεκάθαρα, αυτό θα σημάνει νέα μέτρα που απλώς δεν έχουν «ονοματεπώνυμο» ακόμη.

Όλα, βεβαίως, θα κριθούν για πολλοστή φορά εντός του Οκτωβρίου, όπως άλλωστε προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών - μελών.

Τα άσχημα νέα, όμως, έρχονται από την πλευρά του εκπροσώπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, του Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες ότι το ακριβές ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των δημοσίων χρεών των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την τριετία 2006-2009 θα οριστικοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι, όπως είχε υπογραμμίσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία κατά την προηγούμενη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών - μελών της Ε.Ε. που έγινε τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι αναθεωρήσιμα, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε παράλληλα ότι αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της οποίας οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές Αρχές επιχειρεί να καταλήξει σε συμφωνία ως προς τα ακριβή ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα επιλυθεί εντός του μήνα και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα.

Ως προς το ύψος της ενδεχόμενης αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα άνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ο κ. Αλταφάζ εξέφρασε επίσης την επιφύλαξή του, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι Έλληνες πολίτες, που είναι εγκλωβισμένοι χωρίς καμία απολύτως ελπίδα και πληρώνουν συνεχώς και αγόγγυστα τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων, θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι ένα ακόμη μακρύ λογαριασμό. Την ίδια ώρα, παραμένουν θεατές σε ένα θέατρο παραλόγου και αλληλοκατηγοριών μεταξύ της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης για το ποιος τελικά έχει κάνει το λιγότερο κακό στη χώρα.

Διότι, εκ των πραγμάτων, καλό δεν έχει κάνει κανένας.

Συνάντηση Alfisti, 100 χρόνια, 10 Οκτωβρίου 2010 Ζάππειο

Ιούνιος του 1910

Μερικοί επιχειρηματίες με όραμα στην αυτοκινητοβιομηχανία ιδρύουν την

«Anonima Lombarda Fabbrica Automobili» - A.L.F.A. με έδρα το Μιλάνο.

Δεκέμβριος του 1915

Εξαγορά της A.L.F.A από τον επιχειρηματία Nicola Romeo και το πάντρεμα, γεννάει την

ALFA ROMEO.

Το ονειρικό ταξίδι ξεκινάει και μας χαρίζει 100 χρόνια δημιουργίας, πρωτοπορίας, εξέλιξης, δύναμης, πάθους και αγάπης για την ΚΑΡΔΙΑ με έμβλημα το Δρακόφιδο με τον Σταυρό.

Απρίλιος 2010

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων της Alfa Romeo, ο Ελληνικός Σύλλογος Ιδιοκτητών Alfa Romeo με τη συμμετοχή της λέσχης των alfisti.gr σας προσκαλεί στο Ζάππειο στις 10 Οκτωβρίου, να ζήσετε ένα μοναδικό ταξίδι από το παρελθόν μέχρι σήμερα, ανακαλύπτοντας μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας του αυτοκινήτου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Fiat Group Automobiles Hellas.



Η κληρονομιά μιας μάρκας με μεγάλη ιστορία σάς περιμένει να την ανακαλύψετε μέσα από τα μοντέλα που θα παρουσιαστούν στο χώρο του Ζαππείου. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά μοντέλα ιστορικής σημασίας όπως: 6C, Duetto, Montreal, GTA, Giulia GT, Giulia Ti Super, Alfetta, GTV, καθώς και τα νέα μοντέλα, όπως τη νέα Giulietta, τη νέα ΜιΤο και 159.

Καθένα από αυτά τα μοντέλα υποδεικνύουν την προσήλωση, τη δέσμευση, την επαγγελματική υπερηφάνεια χιλιάδων ανθρώπων -στελεχών, μηχανικών και εργατών- που έχουν διαδεχθεί ο ένας τον άλλο με το πέρασμα των χρόνων, από τα εργοστάσια μέχρι και τις αγωνιστικές πίστες.

Ωστόσο μια μιλανέζικη μάρκα δεν θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει μοντέλα άριστου σχεδιασμού και κομψότητας όπως αρμόζει σε μια ιταλική φίρμα. Η Alfa Romeo δεν αρκέστηκε μόνο στη δημιουργία στιλάτων αυτοκινήτων, αλλά εφάρμοσε μια τακτική σχεδίασης και κατασκευής αυτοκινήτων που θα μπορούσαν να προσφέρουν οδηγική ευχαρίστηση, ξεχωριστή μηχανολογία και άριστες επιδόσεις.

Τα στοιχεία αυτά έγιναν συνώνυμα της μάρκας και η πρακτική αυτή μετεξελίχθηκε σε παράδοση, γράφοντας έτσι με χρυσό μελάνι στο βιβλίο της ιστορίας του αυτοκινήτου. Από το πρώτο μοντέλο των μόλις 24hp έως και τη σημερινή Giulietta, αποδεικνύεται πως η Alfa Romeo δεν είναι απλά μια μάρκα, αλλά φιλοσοφία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Αίγλης του Zάππειου στις 10 Οκτωβρίου, από τις 10:30 έως τις 14:30. Οι λάτρεις της οδήγησης θα απολαύσουν ένα ταξίδι στην ιστορία του αυτοκινήτου με ξεναγό την Alfa Romeo.


Είσοδος ελεύθερη.

Εθελοντικός καθαρισμός πόλης

Πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού της πόλης οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της Αθήνας. Η επόμενη εξόρμηση θα γίνει στις περιοχές του Ζαππείου και του Εθνικού Κήπου. Ο σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι πολίτες και ο καθένας να ξεκινήσει να νοικοκυρεύει τη γειτονιά του.

Στο Πεκίνο, ένας οδοντίατρος αποφάσισε να αξιοποιήσει τα δόντια που αφαίρεσε από τους ασθενείς του, δημιουργώντας με αυτά ένα γλυπτό!

Στο Πεκίνο, ένας οδοντίατρος αποφάσισε να αξιοποιήσει τα δόντια που αφαίρεσε από τους ασθενείς του, δημιουργώντας με αυτά ένα γλυπτό!!!

Αυτό αποτελείται από 28000 ανθρώπινα δόντια και έχει ύψος 8 πόδια και 4 ίντσες.

Βρίσκεται τοποθετημένο στην αίθουσα αναμονής του οδοντιατρείου του για να τονίζει στους ασθενείς την υγεία των δοντιών.

Για την κατασκευή αυτού χρειάστηκαν αρκετά χρόνια καθώς και η βοήθεια των 6 μαθητών του.

Πες μου το επάγγελμά σου, να σου πω πότε θα χωρίσεις!

Όσοι λένε ότι η δουλειά δεν επηρεάζει τις προσωπικές σχέσεις, κάνουν λάθος. Γιατί σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Radford, η επαγγελματική ζωή επηρεάζει άμεσα την συμβίωση δύο ανθρώπων και την καθημερινότητα τους. Μάλιστα, έβγαλαν και λίστα με τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα τα οποία έχουν αυξημένα ποσοστά χωρισμών. Πιο αναλυτικά:


Στην πρώτη θέση, έρχονται όσοι και όσες ασχολούνται με τον χορό. Το ποσοστό των χωρισμών αγγίζει το 43,5%.

Όσοι δουλεύουν σε μπαρ και είναι παντρεμένοι, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα προβλήματα του γάμου τους για να μην χωρίσουν, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει ποσοστό χωρισμών της τάξεως του 38,4%.

Τρίτο στη λίστα με τα επαγγέλματα τα οποία παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά χωρισμών, είναι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το μασάζ, με ποσοστό 38,2%.

Με ποσοστό 34.6% όσοι δουλεύουν σε καζίνο, κατατάσσονται στην τέταρτη θέση της λίστας.

Αυξημένο είναι και το ποσοστό χωρισμών (που αγγίζει το 29,3%) όσων εργάζονται σε τηλεφωνικό κέντρο.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της ψυχαγωγίας, έχουν αρκετά προβλήματα στο γάμο τους που οδηγούν στο διαζύγιο. Το ποσοστό τους αγγίζει το 28,5%.

Αυτό και αν είναι έκπληξη. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι μεταφέρουν τις αποσκευές στα ξενοδοχεία, βρίσκονται σε υψηλή θέση στη λίστα με τους χωρισμούς, καθώς το ποσοστό τους ανέρχεται σε 28,4%.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται τα επαγγέλματα των δημοσιογράφων, των μεταφραστών, των κληρικών, και των χειριστών μηχανημάτων πυρηνικής ενέργειας.

ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ...


που έχει ένα τραγούδι όταν μπει το ταλέντο και η ποιότητα!

http://www.youtube.com/watch?v=1XBw3KRFlSk
όταν υπάρχει σύνθεση...


http://www.youtube.com/watch?v=LMOKlXfXn50&ob=av2e
και όταν υπάρχει το τετριμμένο

Λίγο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη δεν βλάπτει

Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα από μία έγκυο δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπτυξιακών προβλημάτων του παιδιού, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία «ρίχνει νερό στο κρασί» όσον αφορά στις επίσημες οδηγίες προς τις εγκύους, οι οποίες μέχρι πρότινος ανέφεραν ότι η αποχή από το αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβεβλημένη.

Η μελέτη, που διεξήχθη περίπου σε 11.500 παιδιά πέντε ετών, έγινε από ερευνητές τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής τη δρα Ιβόν Κέλι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου (University College) του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health», σύμφωνα με το BBC και την εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Οι γυναίκες που πίνουν πολύ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (τουλάχιστον ένα ποτηράκι τη μέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν υπερκινητικά παιδιά με νοητικά προβλήματα, συμπεριφοράς ή συναισθηματικής έκφρασης. Όταν μια έγκυος πίνει, το αλκοόλ περνά μέσω του πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο, το οποίο δεν είναι ακόμα σε θέση να το διασπάσει σωστά στον οργανισμό του.

Μέχρι σήμερα, ήταν λιγότερο σαφές σε ποιο βαθμό δημιουργείται πρόβλημα, αν η έγκυος μητέρα πίνει μόνο λίγο. Μια προηγούμενη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές δεν είχε διαπιστώσει κάποια προβλήματα, όταν τα παιδιά είχαν γίνει τριών ετών, ενώ η νέα έρευνα επέκτεινε αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς αναπτυξιακά προβλήματα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

Μάλιστα, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα πεντάχρονα παιδιά των μητέρων που είχαν πιει λίγο στην εγκυμοσύνη έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς και επίσης πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις στα σχετικά νοητικά τεστ, σε σχέση με τα παιδιά των εγκύων που απείχαν πλήρως από το αλκοόλ.

Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Υγείας επέμεινε ότι η σύστασή του προς τις εγκύους είναι να μην πίνουν, καθώς ακόμα δεν μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα η συμβουλή ότι το λίγο αλκοόλ δεν θα προξενήσει καμία βλάβη. Συνεπώς, για προληπτικούς λόγους καλά θα κάνει η έγκυος να αποφύγει τελείως να πιει.

Από την άλλη όμως, ο πρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Γυναικολόγων, δρ Άντονι Φάλκονερ, δήλωσε ότι αν και η ασφαλέστερη επιλογή είναι πάντα η αποχή, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών την εβδομάδα από την έγκυο μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Έρχονται δραστικές αλλαγές στο Λύκειο και νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σαρωτικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, νέο τρόπο πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και αναδιάρθρωση του πρώτου έτους σπουδών περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Αλλαγές αναμένονται να συναντήσουν και οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνεται πριν από τις εξετάσεις, ενώ το υπουργείο εξετάζει να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων.


Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια, σύμφωνα με «Τα Νέα» είναι τα ακόλουθα:


1. Στη διάρκεια της φοίτησης στη Β' και Γ' Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί υποχρεωτικά µαθήµατα, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες συνολικά 35 ώρες την εβδοµάδα, µε βάση τα οποία θα οδηγείται στην οµάδα σχολών της επιλογής του.

2. Οι σχολές θα καθορίσουν τους συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.

3. Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β' και τη Γ' Λυκείου.

4. Η ένταξη των υποψηφίων θα γίνεται σε σχολές (π.χ. Σχολή Θετικών Επιστηµών Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ή σε πανεπιστήµια (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήµιο).

5. Η τελική κατάταξή τους σε τµήµατα πανεπιστηµιακά ή ΤΕΙ θα γίνεται ύστερα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών.

6. Προτείνεται η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ χαµηλής ζήτησης.

Το σύστηµα αυτό θα εφαρµοστεί πρώτη φορά στο σχολικό έτος 2013-2014, δηλαδή θα αφορά τους µαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου το επόµενο σχολικό έτος 2011-2012.

Με βάση το σχέδιο που µελετά το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραµµα σπουδών που θα εφαρµοστεί από το 2012 στη Β' Λυκείου και το 2013 στη Γ' Λυκείου τείνει να διαµορφωθεί ως εξής:

Υποχρεωτικά µαθήµατα: Τρία θα είναι τα υποχρεωτικά µαθήµατα: η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (4 και 2 ώρες διδασκαλίας αντιστοίχως), τα Αγγλικά (3 ώρες) και η Φυσική Αγωγή (3 ώρες). Η συνολική διάρκεια της διδασκαλίας των υποχρεωτικών µαθηµάτων θα είναι 12 ώρες εβδοµαδιαίως.

Μαθήµατα επιλογής: Σύµφωνα µε τα προτεινόµενα, θα υπάρχουν έξι οµάδες γνωστικών αντικειµένων, οι οποίες θα περιέχουν µαθήµατα εξάωρα «υψηλού επιπέδου» και µαθήµατα τρίωρα «βασικού επιπέδου». Κάθε µαθητής θα υποχρεούται να διαλέξει: α) ένα εξάωρο µάθηµα από όποια οµάδα µαθηµάτων επιθυµεί, εφόσον βεβαίως αυτή διαθέτει µάθηµα υψηλού επιπέδου και β) ένα τρίωρο µάθηµα από καθεµία από τις λοιπές οµάδες. Οι έξι οµάδες µαθηµάτων είναι οι εξής:

1) Αρχαιογνωσία, που περιέχει τα µαθήµατα: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία (6 ώρες), Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία (3 ώρες), Αρχαία Ιστορία (3 ώρες), Ιστορία των Ιδεών (3 ώρες).

2) Μαθηµατικά, µε µαθήµατα: Μαθηµατικά υψηλού επιπέδου (6 ώρες), Μαθηµατικά βασικού επιπέδου (3 ώρες).

3) Πειραµατικές Επιστήµες, µε µαθήµατα: Φυσική (6 ώρες), Χηµεία (3 ώρες), Βιολογία (3 ώρες), Περιβαλλοντικές Επιστήµες (3 ώρες).

4) Κοινωνικές Επιστήµες, µε µαθήµατα: Οικονοµία υψηλού επιπέδου (6 ώρες), Οικονοµία βασικού επιπέδου (3 ώρες), Πολιτικές και κοινωνικές επιστήµες (3 ώρες), Ευρωπαϊκή Ιστορία (3 ώρες), Ψυχολογία (3 ώρες), Αρχές ηθικής και φιλοσοφίας (3 ώρες), Θρησκευτικά (3 ώρες).

5) Ξένη Γλώσσα, µε µαθήµατα: Λατινικά (6 ώρες), Γαλλικά (3 ή 6 ώρες), Γερµανικά (3 ή 6 ώρες), Ισπανικά (3 ή 6 ώρες), Ιταλικά (3 ή 6 ώρες).

6) Πολιτισµός, µε µαθήµατα: Εικαστικά (3 ώρες), Μουσική (3 ώρες), Θέατρο και Κινηµατογράφος (3 ώρες).

Η διάρκεια της διδασκαλίας των µαθηµάτων επιλογής θα είναι 21 ώρες εβδοµαδιαίως.

Στο πρόγραµµα σπουδών της Β' και της Γ' Λυκείου εισάγεται ο θεσµός της δραστηριότητας (2 ώρες εβδοµαδιαίως).

Οι σχολές θα επιβάλλουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα που τους ενδιαφέρουν να κατέχει καλά ο υποψήφιος. Έτσι ο υποψήφιος ανάλογα µε τη σχολή στην οποία επιθυµεί να εισαχθεί θα οδηγείται στην επιλογή του α' ή του β' μαθήματος.

Σαν σήμερα....

1889

Ανοίγει τις πύλες του στο Παρίσι το θρυλικό καμπαρέ "Μουλέν Ρουζ".

Εγκλωβισμένες οι επενδύσεις καραβοκυραίων

Σοβαρά εμπόδια στην αξιοποίηση των ακινήτων που απέκτησαν ναυτιλιακοί όμιλοι τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα διατηρούν μέσω εξωχώριων εταιριών, βάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των offshore που έχουν στη κατοχή τους ακίνητη περιουσία.


Η επιβάρυνση με ειδικό ετήσιο φόρο 15% επί της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρίες ναυτιλιακών συμφερόντων, οι οποίες με το προηγούμενο καθεστώς εξαιρούνταν ακόμη και από το φόρο του 3% εφόσον τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις επενδύσεις στον τομέα του real estate προέρχονταν από ναυτιλιακές δραστηριότητες, μπλοκάρει πλέον κάθε προσπάθεια και σκέψη για την άμεση αξιοποίησή τους, στερώντας ουσιαστικά τη χώρα στη δύσκολη αυτή συγκυρία από επενδύσεις εκατοντάδων – αν όχι δισεκατομμυρίων – ευρώ που σχεδίαζαν να υλοποιήσουν έλληνες εφοπλιστές.

Η υποχρέωση βάσει της σχετικής νομοθεσίας για μεταβίβαση αυτών των ακινήτων σε φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα τουλάχιστον με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων των ναυτιλιακών εταιριών και κατ’ ουσία θα αποτελούσε μόνο ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν από τη μεταβίβαση αυτών των στοιχείων σε ελληνικές ανώνυμες εταιρίες.

Μια τέτοια διαδικασία, όπως αναφέρουν στελέχη εφοπλιστικών ομίλων, θα επιβάρυνε τις εταιρίες με δαπάνη της τάξεως του 18% και θα ακύρωνε κάθε ενέργεια για την εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος με τη μορφή επενδύσεων real estate.

Ο λίγος ύπνος... παχαίνει

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, ο λίγος ύπνος ενδέχεται να εμποδίζει όσους κάνουν δίαιτα να χάσουν λίπος.


Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Αnnals of Internal Medicine», ενισχύει τις υπάρχουσες ενδείξεις που θέλουν τις συνήθειες του ύπνου να παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και προτείνει όσοι ξεκινούν δίαιτα να διασφαλίζουν προηγουμένως ότι κοιμούνται επαρκώς. Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 10 υπέρβαρων ανδρών και γυναικών, που διέμειναν σε Εργαστήριο Ύπνου για δύο διαφορετικές περιόδους δύο εβδομάδων.

Και κατά τις δύο περιόδους, οι εθελοντές ακολουθούσαν το ίδιο θερμιδικό πρόγραμμα, αλλά κατά τη μία περίοδο κοιμούνταν 8.5 ώρες κάθε βράδυ, ενώ κατά τη δεύτερη 5.5 ώρες.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγου διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές έχασαν τον ίδιο αριθμό κιλών και στις δύο περιπτώσεις, αλλά, όταν κοιμήθηκαν λίγες ώρες, παρατηρήθηκε ότι έχασαν κυρίως μυϊκό ιστό και όχι λίπος.

Τα Greek Statistics θα φέρουν νέα μέτρα;

Μία «βόμβα» έσκασε χθες για το έλλειμμα του 2009, καθώς η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι μπορεί να «φουσκώσει» πολύ περισσότερο από το 0,5% του ΑΕΠ που ήταν γνωστό (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση άνω του 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 4 δισ. ευρώ). Αρμόδια στελέχη έσπευσαν αμέσως να αποδώσουν στη ΝΔ την ευθύνη για το «πρόβλημα» που γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο: μπορεί να φέρει πρόσθετα μέτρα τον Νοέμβριο για να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός.


Όλα θα κριθούν στις 22 Οκτωβρίου. Τότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα εξαμηνιαία στοιχεία της για το έλλειμμα και το χρέος.

Είναι πολύ κρίσιμα για την Ελλάδα, καθώς με βάση στοιχεία που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στο τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και σειρά επίσημων επισκέψεων στο κτίριο της ανεξάρτητης πλέον Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα ανακοινωθεί πόσο εκτιμάται πλέον το ελληνικό έλλειμμα του 2009.

Χθες επιβεβαιώθηκε ότι ήταν αληθείς οι πληροφορίες που έλεγαν ότι η αναθεώρηση τελικά θα είναι μεγαλύτερη -άγνωστο πόσο- από αυτή που είχε προαναγγελθεί την Άνοιξη. Τότε η Eurostat ανακοίνωσε ότι η «καταγραφή» την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τελειώσει επαναφέροντας τους γνωστούς από τα προηγούμενα χρόνια «αστερίσκους» στα δημοσιονομικά στοιχεία.

Επισήμως η Eurostat ανακοίνωσε την Ανοιξη ότι μπορεί να αυξήσει το έλλειμμα έως κατά 0,5% του ΑΕΠ (1,2 δισ. ευρώ) από 13,6% του ΑΕΠ που επισήμως είναι σήμερα το έλλειμμα του 2009. Τώρα, η κυβέρνηση λέει ότι τελικά η «διόρθωση» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη με πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 4 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2009 και το θέμα είναι πόσο από αυτό το «βάρος» θα μεταφερθεί στο 2010, αυξάνοντας ισόποσα την ανάγκη για νέα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε χθες να πείσει ότι τα επιπλέον έσοδα που θα χρειασθούν δεν θα είναι «υποπολλαπλάσια της αναθεώρησης».

Έφερε ως παράδειγμα την κατάπτωση των εγγυήσεων των ΔΕΚΟ (1,5 δισ. περίπου προβλέπεται για το 2010) εξηγώντας ότι αν μέρος των χρεών των ΔΕΚΟ εγγραφεί στο 2009 και στα προηγούμενα χρόνια, αυτομάτως «φεύγει» από το 2010, περιορίζοντας το πρόβλημα.

Το ζήτημα είναι όμως ότι το «πρόβλημα» έγινε αποδεκτό. Δηλαδή ότι θα υπάρχει –έστω και μικρή– επιβάρυνση των δαπανών του 2010. Καθώς το προσχέδιο που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ένα ευρώ περιθώριο από το στόχο που ζητά η Τρόικα (μείωση του ελλείμματος στα 18.508 εκατ. ευρώ το 2010), αυτομάτως όποια «αύξηση» ανακοινωθεί στις 22 Οκτωβρίου μεταφράζεται σε νέα μέτρα στον Προϋπολογισμό του Νοεμβρίου.

Θα αποφασισθούν από κοινού με την Τρόικα που καταφθάνει (τυχαία;) την επομένη των εκλογών, δηλαδή στις 15 Νοεμβρίου. Πρώτο στη σειρά των... περικοπών είναι και πάλι το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων για το οποίο ήδη... διαρρέεται ότι δεν πηγαίνει καλά σε απορροφήσεις για να μειωθούν οι πιέσεις και σε περίπτωση «ανάγκης» υπάρχει και το μεγάλο κονδύλι των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ

Η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και η μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο του δείκτη υπηρεσιών ISM, σκόρπισαν τον ενθουσιασμό στην αγορά της Wall. Νέο ρεκόρ για το χρυσό. Κέρδη στις ευρωαγορές. Αναλυτικά, ο Dow έκλεισε με κέρδη 1,8% στις 10.944,72 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 2,08% στις 1.160,73 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 2,36% στις 2.399,83 μονάδες. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,44% υψηλότερα στις 5.636,76 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,33% στις 6.225 μονάδες και ο CAC 40 2,25% στις 3.731,93 μονάδες. Τέλος στη Σοφοκλέους συνεχίστηκε η Τραπεζοκεντρική ανοδική αντίδραση και έτσι μετά από επτά συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. “ξαναείδε” κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων. Όλα ξεκίναγαν και τελείωναν στο Τραπεζικό ταμπλό, όπου σημειώθηκε σημαντικότατο arbitrage μεταξύ μετοχής Εθνικής και δικαιωμάτων με το ΕΤΕΟ2 να δείχνει ελκυστικότερο. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και υποχώρησε μέχρι τις 1481,85 μονάδες (10.34), όμως μετά τις 10.41 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1514,17 μονάδες (16.41) και έκλεισε τελικά στις 1503,14 μονάδες με κέρδη 0,97%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 216 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Καλύτερη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 15,71%.

'Ολη μέρα ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!