Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Τα 800 ραντεβού και η μεγάλη απούσα...

Οταν τον Ιανουάριο είχαμε έρθει στο Λονδίνο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για να παρουσιάσουμε την ελληνική οικονομία, παρουσιάσαμε μία δραματική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας τον οίκτο και τη δυσφορία των αναλυτών. Πλέον, έχουμε τα πρώτα σημάδια ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουμε ισχυρά δείγματα αντιστροφής της κατάστασης». Αυτό είπε ξεκινώντας την ομιλία του, παρουσία 200 αναλυτών, σε συντριπτικό ποσοστό seniors (ενδεικτικό για την κρισιμότητα του roadshow), ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζανιάς, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης του ΧΑ στο Λονδίνο, στο οποίο έδωσαν το «παρών» περισσότερα από 125 funds, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 200 αναλυτές και διαχειριστές. Το ενδιαφέρον και η προσοχή ήταν τέτοια που τα «λευκά κολάρα» κάθονταν ακόμη και στα? σκαλάκια της αίθουσας του Bloomberg, όπου και έλαβε χώρα το roadshow.


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ίδιος ο κ. Ζανιάς είπε στο «Κ» ότι ήταν η πρώτη φορά που απευθυνόταν ο ίδιος σε fund managers, παραθέτοντας στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Με τη διαφορά, ότι τώρα είχε κάτι να τους πει. «Στην Ελλάδα», είπε, «λαμβάνονται μέτρα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που δεν είχαν ληφθεί εδώ και σαράντα χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 2012, με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι, «η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από το 4%».

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, η κατάσταση θα γυρίσει στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται σε τρεις σημαντικούς άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων των πλουσίων. Ο δεύτερος αφορά στην αξιοποίηση των? αναξιοποίητων 16 δισ. ευρώ Κοινοτικών προγραμμάτων και ο τρίτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης λόγω χαμηλότερης μόχλευσης (δανεισμού) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο κ. Ζανιάς δέχθηκε ερώτηση για τις αντιδράσεις και την απελευθέρωση των μεταφορών, τονίζοντας ότι «παρά τα σκληρά μέτρα οι αντιδράσεις στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερες συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Για δε τις μεταφορές, απάντησε ότι «η πλήρης απελευθέρωση θα γίνει σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών».

ΟΠΑΠ - ΟΤΕ - ΟΔΙΕ

Τι αποκρατικοποιείται και τι μένει...

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Χριστοδουλάκης, γενικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων είπε ότι χαράσσεται ευρύ και στοχευμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνεται μέριμνα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, εστιάζοντας στον τουρισμό. Ο ίδιος είπε, για πρώτη φορά, ότι η κυβέρνηση δεν θα ενοποιήσει τον Ιππόδρομο (ΟΔΙΕ) με τον ΟΠΑΠ, αλλά θα τον πουλήσει. Επίσης, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν ούτε ο ΟΠΑΠ, αλλά ούτε και ο ΟΤΕ, δίνοντας έτσι τέλος στη συζήτηση που ήθελε τους Γερμανούς να αγοράσουν το 100% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου εξέφρασε την προσδοκία ότι η χώρα θα βγει στις αγορές να δανειστεί εντός του 2011, κάτι όμως το οποίο θα γίνει πρωτίστως σε συνεννόηση με την τρόικα. Από εκεί και πέρα, οι τρεις ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών είδαν κατά μόνας εκπροσώπους μεγάλων funds, μεταξύ των οποίων τη Fidelity και την Capital, με την τελευταία, ως γνωστόν, να έχει μεγάλη συμμετοχή στον ΟΠΑΠ.

ΤΑ 800 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΥΣΑ

Παρά την ηχηρή απουσία της Εθνικής, - η οποία είχε κλείσει 65 συναντήσεις - το 5ο Roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε, έχοντας στραμμένα πάνω του τα βλέμματα 200 (και πάνω) αναλυτών, που εκπροσωπούν περισσότερα από 125 funds. Ορίστηκαν περί τα 800 ραντεβού, στα οποία 25 εισηγμένες (26 θα ήταν αν συμμετείχε και η ΕΤΕ) είδαν funds τα οποία ήδη έχουν θέση στο μετοχικό τους κεφάλαιο, αλλά και νέους ενδιαφερόμενους.

Γνωστός «εισηγμένος» τόνισε ότι ήταν η πρώτη φορά που δεν ρωτούσαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα βρει τον δρόμο της. «Το ενδιαφέρον εφέτος αναμφίβολα ήταν στραμμένο στα μακροοικονομικά πράγματα της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σπ. Καπράλος, ο οποίος πρόκειται να δώσει στις 8.30 ώρα Λονδίνου συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg. «Επειδή η κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα απασχολεί τους ξένους που επενδύουν στη χώρα, ήρθαν μαζί μας ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιάς, ο γεν. γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου».

Ο κ. Καπράλος είπε ακόμη ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει αναμφίβολα και το ΧΑ, αλλά και την αντιμετώπιση των ξένων προς αυτό. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα μία ακόμη συνάντηση ανάμεσα στη διοίκηση της ΕΧΑΕ και τον οίκο FTSE στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας εξέτασης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι αγορές. Ο κ. Καπράλος είπε ότι τίθεται θέμα υποβάθμισης του ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα αποφευχθεί στο τέλος και στην έκθεσή του ο FTSE θα «μας τη χαρίσει». Είναι γνωστό πως στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του ΧΑ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα κάνουν φτερά από την εγχώρια κεφαλαιαγορά, επιτείνοντας ακόμη τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Κι αυτό διότι οι ξένοι συνήθως παρακολουθούν τις υποδείξεις και τις συστάσεις του FTSE, υπό τον έλεγχο του οποίου βρίσκονται εκατοντάδες χρηματιστήρια στον κόσμο.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΥΣΑ

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου αναφέρθηκε ακόμη και στην απουσία της Εθνικής Τράπεζας από το roadshow. Οπως είπε, επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η απουσία της ΕΤΕ μας πόνεσε, αλλά όταν πάει να κάνει μία τόσο σοβαρή αύξηση κεφαλαίου, σημαίνει ότι έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στους αναδόχους της».

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στη βρετανική πρωτεύουσα παρέμεινε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής κ. Α. Θωμόπουλος για απευθείας επαφές με ξένους. Το τελευταίο διήμερο ξένοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs, Μerrill Lynch και Cheuvreux ανέπτυσσαν εξωφρενικά σενάρια, όπως έλεγαν Ελληνες αναλυτές στο Λονδίνο, για τη σκοπιμότητα της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ, συνδέοντάς τα απευθείας με το σενάριο η χώρα να κάνει haircut στα ομόλογά της.

Μάλιστα, όπως τόνιζαν αναλυτές, δεν βλέπουν οι ξένοι ότι η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα ενδυναμώνεται εν μέσω κρίσης δίνοντας το παράδειγμα στις υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθήσουν και συνεχίζουν να αναπτύσσουν σενάρια συνομωσίας ότι η ΕΤΕ ανησυχεί για περαιτέρω υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων που έχει στα χαρτοφυλάκιά της. Για δε τη συμμετοχή στη Finansbank οι ξένοι έχουν φτάσει στο σημείο να υποστηρίζουν ότι λόγω μικρότερου ποσοστού στην ενοποίηση των αποτελεσμάτων, θα μειωθούν τα κέρδη ανά μετοχή, παραβλέποντας ότι εν μέσω κρίσης θα βάλει στα ταμεία της ζεστά 2,8 δισ. ευρώ, έλεγαν οι ίδιοι αναλυτές.

ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Ο πρόεδρος του ΧΑ τέλος, προανήγγειλε ότι θα οδηγηθούν στην έξοδο από το ΧΑ εταιρείες με μικρή διασπορά, για να αποφευχθούν φαινόμενα χειραγώγησης. Οπως είπε χαρακτηριστικά, καλύτερα ένα χρηματιστήριο με λιγότερες εταιρείες, αλλά ένα σωστό χρηματιστήριο. Με εξαίρεση την ΕΤΕ, το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση, οι Alapis, Alpha, ΑΤΕ, Κύπρου, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Εurobank, Eurobank Properties, Folli Follie, Φουρλής, Frigoglass, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Ιντραλότ, Marfin Popular, METKA, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Σιδενόρ, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τους ξένους συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα funds Adelphi, Allianz Global Investors, Amber Capital, AXA, Blackrock, Brevan Howard, Capital Rsearch, Goldman Sachs, HSBC Halbis, JP Morgan Asset Management, Lazard, Schroders και UBS Asset Management.



Κέρδος 10/9/2010 07:15