Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Υπεραπόδοση για EFG, MIG, συναλλαγές σε Alpha

Θα πρέπει να τρέξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι… σημείωνε νωρίτερα πολύπειρος παράγοντας της αγοράς, ο οποίος αποτιμά θετικά τα μέχρι τώρα βήματα στο «μέτωπο των τραπεζών». Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως το ΧΑ- ή μάλλον ο FTSE 20, οι τράπεζες- θα πρέπει να αυτονομηθούν όσο είναι δυνατόν σε μία αρνητική διεθνή συγκυρία.


Οι βασικοί δείκτες ωθήθηκαν από την αρχή υψηλότερα με τον Γενικό προς τις 1.555, τον FTSE 20 προς τις 760 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό τις Eurobank-Alpha Bank. Με αυξημένες συναλλαγές οι δύο μετοχές ακολούθησαν αρχικά – και για πολλοστή φορά- σχεδόν παράλληλη πορεία με κοινούς αγοραστές και πανομοιότυπο «στήσιμο» των εντολών. Εδώ και εβδομάδες καταγράφουμε διάφορες ενδείξεις- κάθε μορφής, που πέφτουν στην αντίληψη μας ή που επισημαίνουν οι πηγές μας – που μας καθιστά εξαιρετικά περίεργους για το αν και με ποια μορφή θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι περισσότερο μεταξύ των δύο ομίλων.

Στα 5,23 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 5,24 ευρώ της Alpha Bank με συνολικό τζίρο σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ.
Η στήλη θα επιμείνει στην πληροφορία, που ωστόσο δεν καθίσταται δυνατόν να επιβεβαιωθεί, και αφορά στις φερόμενες συναντήσεις των δύο ισχυρών τραπεζιτών. Ο χρόνος θα δείξει εάν και σε ποιο βαθμό αξιολογούμε ορθά ενδείξεις και πληροφόρηση. Ας είναι…καθώς η Εθνική υποχωρεί οριακά στα 10,10 ευρώ, η Πειραιώς αντιδρά στα 4,20 ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «συσωρρεύει» στα 4,5-4,6 ευρώ. Τα αμέσως επόμενα βήματα των εμπλεκόμενων προεξοφλείται, πως θα καθορίσουν τάση με τις ξένες αγορές όμως να παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες.

Στις 5.900 μονάδες πριν από λίγο ο DAX υποχωρούσε -0,25% , ενώ χαμηλότερα έως -0,38% διόρθωναν FTSE και CAC. Ωστόσο δείκτης σηματωρός είναι ο DAX και αγορά οδηγός της Ευρώπης η Φραγκφούρτη, η τελευταία που έμεινε σε τροχιά υψηλότερα σημαντικότατης μακροπρόθεσμης στήριξης.
Στο ΧΑ επιχειρείται να αξιοποιηθεί το όποιο κλίμα έχει διαμορφωθεί από εχθές, σημειώνεται περισσότερη κινητικότητα (τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στις συναλλαγές) και ορισμένοι ανεβάζουν τον πήχη προς τις 1.560-1.580 μονάδες για τον Δείκτη. Στα 0,98 ευρώ η μετοχή της MIG, στα 17,51 ευρώ η CCH, στα 4,23 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 7,87 της Motor Oil, στα 5,81 ευρώ των ΕΛΠΕ.
Από τον FTSEΜ40 ισορροπεί στα 0,47 ευρώ η Μηχανική, στα 0,81 η Χαλκόρ, στα 1,33 η ΕΛΒΑΛ αλλά με μετρημένες συναλλαγές. Από αυτή την ομάδα ξεχωρίζει-συναλλακτικά- ο Βωβός στα 3,14 ευρώ, η Σιδενόρ στα 2,60, η Ιντρακόμ στα 0,69 ευρώ και μετρημένες ακόμη μετοχές. Είναι ενδεικτικό, πως γύρω στις 11.10 επτά μετοχές του 40άρη δεν είχαν «ανοίξει» καν ενώ σε άλλες πέντε οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τις 1.000μετοχές. Σε ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛ, Αεροπορία Αιγαίου και J&P Αβαξ ο τζίρος ήταν πραγματικά μετρημένος σε μερικές εκατοντάδες ευρώ.


Σημείο των καιρών και αυτό…