Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Οι σύμβουλοι ήρθαν, η μάχη άρχισε!

Εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί η επιλογή από τη διυπουργική επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων των τριών χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα αναλάβουν το έργο της αποτίμησης των συμμετοχών του Δημοσίου στον κλάδο και της διατύπωσης προτάσεων για την αξιοποίηση των συμμετοχών αυτών. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι οι διεθνείς οίκοι Deutsche Bank AG London Branch, HSBC Bank PLC και Lazard Freres SAS επιλέχθηκαν, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας
, για να αναλάβουν το έργο του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου, της αποτίμησης των συμμετοχών του στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ιδιαίτερα από την άποψη της αποτελεσματικότητας και της χρηματοπιστωτικής ευστάθειας.
 Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προωθήσει τη στρατηγική του αναδιάρθρωση». Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι σύμβουλοι θα έχουν διττή αποστολή: Αφενός να γνωμοδοτήσουν τόσο για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΑΤΕ) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) όσο και για την πρόταση της ΑΤΕ να συγχωνευτεί με το Τ.Τ., το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής. Και αφετέρου να εκπονήσουν μελέτη για μια γενικότερη αναδιάρθρωση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, με αιχμή τις τράπεζες που ελέγχει ευθέως ή εμμέσως το Δημόσιο. Εκτιμάται ότι το πρώτο σκέλος του έργου των συμβούλων θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ανοιχτές διαδικασίες Ενόψει των μεγάλων αλλαγών που δρομολογούνται στον τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές της έκθεσης της τρόικας που συνοδεύει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά οι δανειστές μας προτείνουν την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, με ανοιχτή δημόσια προσφορά. Όπως επισημαίνεται, «σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε., η πώληση των συμμετοχών του κράτους στην ΑΤΕ και στο Τ.Τ. θα απαιτήσει ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό». Όσον αφορά στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά των ΑΤΕ και Τ.Τ., η κίνηση χαρακτηρίζεται ευπρόσδεκτη με γνώμονα την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αλλά θεωρείται πιο ενδεδειγμένη λύση αυτή του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού. Στην έκθεση των κοινοτικών υπηρεσιών τονίζεται ότι «ο τραπεζικός τομέας υφίσταται σημαντικές πιέσεις και μια σειρά ενέργειες απαιτείται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αποτελεσματική λειτουργία του». Ειδική μνεία γίνεται στην επίδοση της Αγροτικής στα stress tests, η οποία προκαλεί ανησυχία στους επιτηρητές. Αναφορικά με τη στρατηγική μελέτη για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου που θα κάνουν οι 3 σύμβουλοι του Δημοσίου, αναφέρεται ότι θα παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές για όλες τις ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΕ, και μια συνολική στρατηγική για την ανάμιξη της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα. Η τράπεζα οφείλει να καταθέσει στην επιτροπή σχέδιο αναδιάρθρωσης μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Η επιτροπή αναφέρει ότι πριν από τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για το μέλλον της ΑΤΕ, η τράπεζα θα συνεχίσει την εφαρμογή προσωρινών μέτρων αναδιάρθρωσης, όπως είναι η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων, ο περιορισμός σε κόστη και η πώληση περιουσιακών στοιχείων, υπό ενισχυμένη εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ισχυρός πυλώνας

Την ανάγκη της δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα τραπεζών επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου η ΟΤΟΕ στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης.

Η ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι η ισχυρή παρουσία του κράτους στον τραπεζικό τομέα είναι απαραίτητη για:

*Την οικονομική ανάπτυξη μέσα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών.
*Τη σωστή λειτουργία των τραπεζών με τη θέσπιση κανόνων καλών πρακτικών της πιστωτικής τους πολιτικής, περιορίζοντας το ρίσκο και αυξάνοντας την ασφάλεια των επιλογών τους.
*Την ανάγκη της προστασίας των θέσεων εργασίας γενικότερα, στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσωπο και όχι μόνο με κριτήρια κερδοσκοπικά.