Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η ιστορία της Unesco μέσα από τις αφίσες της

Εξήντα αφίσες που διηγούνται την ιστορία της Unesco, την αποστολή και τους βασικούς σταθμούς του έργου της θα φιλοξενήσει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.


Πρόκειται για την έκθεση που έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων του Διεθνούς Οργανισμού από την Unesco το 2005 στο Παρίσι και τώρα ταξιδεύει ανά τον κόσμο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 60 αφίσες που υπογράφουν καλλιτέχνες όπως ο Μιρό και οι οποίες παρουσιάζουν εικαστικά τις προτεραιότητες και δράσεις του Οργανισμού στα 60 χρόνια λειτουργίας του.

Τα θέματα στα οποία αναφέρονται οι αφίσες που θα εκτεθούν στην αίθουσα «Κόντογλου» περιλαμβάνουν τη σημασία του αλφαβητισμού, της ισότητας, της αξίας της ανάγνωσης και του βιβλίου, το σοβαρό πρόβλημα των διακρίσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, της διατήρησης και διάσωσης των μητρικών γλωσσών ως φορέα πολιτισμού και παραδόσεων.


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) είναι ένας από τους κυριότερους ειδικούς οργανισμούς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Ιδρύθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1946 και σήμερα αποτελείται από 193 κράτη. Η έδρα του είναι στο Παρίσι. Η Γενική Διάσκεψη της Unesco αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κρατών μελών, η οποία συνέρχεται κάθε δύο χρόνια και χαράζει τους στρατηγικούς στόχους της. Στη Γραμματεία εκπροσωπούνται σήμερα 160 χώρες και εργάζονται περίπου 2145 άτομα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 20.00, και στις 19.30 θα προηγηθεί στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» ομιλία με θέμα την έκθεση της Ευφροσύνης Μπαλασσά-Φλέγκα PhD Διεθνών Ευρωπαϊκών και πολιτικών σπουδών, καθηγήτρια Διαπολιτισμικής πολιτικής Unesco, ιδρύτρια της έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συγγραφέα του βιβλίου «Η Ιστορία της Unesco μέσα από τις αφίσες της», του πρώτου Ελληνικού βιβλίου που ασχολείται με την Unesco που κυκλοφόρησε πριν ένα περίπου χρόνο από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής.

Την έκθεση οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων και ο Πολιτισμικός Οργανισμός σε συνεργασία με τον Ομιλο Unesco για τον Πολιτισμό της Ειρήνης.