Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

«Εθνικός» καταλύτης στο ταμπλό


Αλλαγή κλίματος για το τραπεζικό σύστημα και εν συνεχεία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η επιτυχής κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, η αύξηση καλύφθηκε, χωρίς να χρειασθεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές, όπερ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νεοεισερχόμενος επενδυτής, που θα έχει τιμή κτήσης χαμηλότερη από περίπου 7 ευρώ.
Το γεγονός ότι εφοπλιστές και Qatar τοποθετήθηκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ αγοράζοντας δικαιώματα και όχι αδιάθετες μετοχές κρίνεται από χρηματιστές ως σημαντική επιτυχία και ταυτόχρονα ως θετικός οιωνός για μελλοντικά εγχειρήματα κεφαλαιακής ενίσχυσης από άλλες τράπεζες.
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο διαθέτει πρώτο δικαίωμα προτίμησης για αδιάθετες (πριν την προεγγραφή) και αν χρειασθεί θα το ασκήσει καθώς αλλιώς κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία.

Ταυτόχρονα, η απόφαση της ΕΤΕ να μεταθέσει χρονικά την διάθεση του 20% της Finansbank στις αρχές του νέου έτους δείχνει την ευχέρεια που υπήρξε για την κάλυψη καθώς ο όμιλος δεν χρειάσθηκε να επιστρατεύσει το «τυρί» της άμεσης διάθεσης και μετοχών της τουρκικής θυγατρικής του, που αποτελεί και θα αποτελεί για τα επόμενα χρόνια το πιο κερδοφόρο κομμάτι του.

Η συγκέντρωση των 1,8 δισ. ευρώ στην τρέχουσα, εξαιρετικά δυσχερή, οικονομική συγκυρία, αποτελεί σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, την πρώτη έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για την οικονομία.


«Όταν το risk premium για μετοχές μειώνεται θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα αντίστοιχη μείωση και για τα ομόλογα εφόσον η χώρα συνεχίζει να πληροί τους όρους του Μνημονίου», εκτιμά κορυφαίος τραπεζίτης ο οποίος ελπίζει ότι τους επόμενους μήνες το κλίμα για την Ελλάδα θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Το επόμενο στοίχημα για την ΕΤΕ και την ελληνική οικονομία είναι η επάνοδος της στις διατραπεζικές αγορές.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, διενεργούνται επαφές με ξένες τράπεζες ώστε να ανοίξουν, αν είναι δυνατόν και πριν το τέλος του χρόνου, γραμμές δανεισμού με ενέχυρο ομόλογα ή έκδοση καλυμμένων ομολογιών.

Ο συνδυασμός της υποχώρησης του risk premium και της ορατής επανόδου της ΕΤΕ στην repo-market εξηγεί και την άνοδο των τιμών των ομολόγων, κοντινής, κυρίως, λήξης το προηγούμενο διάστημα.

Την σκυτάλη από την Εθνική καλούνται πλέον να λάβουν οι υπόλοιπες τράπεζες και να «κεφαλαιοποιήσουν» την αναστροφή του κλίματος για την Ελλάδα επί τω θετικότερω.

«Στην σκιά του εγχειρήματος της ΕΤΕ οι συζητήσεις και οι επαφές δεν σταμάτησαν αλλά «στεγανοποιήθηκαν» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλέον οι προυποθέσεις ουσιαστικής προόδου» αναφέρει στο Euro2day στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής ξένης τράπεζας συμπληρώνοντας ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να τρέξουν εξελίξεις.

Μια συγχώνευση μεταξύ δύο τραπεζών θα αποτελούσε ιδανική συνέχεια για την διατήρηση κλίματος θετικών προσδοκιών ως προς την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας και ως εκ τούτου το βλέμμα της αγοράς στρέφεται και πάλι στις ζυμώσεις μεταξύ των Alpha Bank, EFG Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Marfin Popular Bank.

Το κλίμα αναμένεται να ζεσταθεί έτι περαιτέρω με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την τύχη των κρατικών τραπεζών. Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει την πώληση του ποσοστού που κατέχει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο διαγωνισμός θα τρέξει εντός των πρώτων μηνών του 2011 όταν εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ο γύρος των υφιστάμενων ζυμώσεων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.

Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον για το Τ. Τ. θα είναι ισχυρό καθώς πέραν της Εθνικής που θεωρείται δεδομένη ως υποψήφια από την αγορά θα διεκδικήσουν το Ταμιευτήριο και μια με δύο τράπεζες.