Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μήλο ή αχλάδι;


Μια μεγάλη, διεθνής ομάδα επιστημόνων (μεταξύ αυτών και Έλληνες) ανακάλυψε δεκάδες γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του σωματότυπου των ανθρώπων. Τα γονίδια αυτά καθορίζουν το σχήμα του σώματος κυρίως των παχύσαρκων γυναικών. Αν δηλαδή το σώμα τους θα έχει σχήμα «αχλαδιού» (πιο πολύ λίπος στους γοφούς) ή «μήλου» (περισσότερο λίπος στη μέση).



Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ρίξει περισσότερο «φως» σε παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, αλλά και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ειδικά αυτής που εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», έγινε από 400 επιστήμονες προερχόμενους από 280 ερευνητικά ινστιτούτα πολλών χωρών, με επικεφαλής ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας.

Μέσα στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν το γενετικό κώδικα (DNA) περισσότερων των 77.000 ανθρώπων, αναζητώντας και τελικά ανακαλύπτοντας 13 γενετικές περιοχές, που συνδέονται με τη διαφορετική κατανομή του λίπους, από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα 13 γονίδια που εντοπίστηκαν πιθανότατα ανοίγουν τον δρόμο προς τους υπόγειους μηχανισμούς (ρύθμιση των κυττάρων του λίπους), μέσω των οποίων ελέγχεται και κατανέμεται κατά τόπους η αποθήκευση λίπους στο σώμα. Η νέα ανακάλυψη συνιστά ένα πρώτο, αλλά ζωτικό βήμα, για την πλήρη βιολογική κατανόηση του σωματότυπου, καθώς και για τη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με την ανισοκατανομή του λίπους στο σώμα.