Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΚΤ παρατείνει τα μέτρα στήριξης

Την παράταση του μηχανισμού ασφαλείας της προς τις ευάλωτες τράπεζες της Ευρωζώνης έως τις αρχές του 2011 αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθυστερώντας προς το παρόν τη στρατηγική εξόδου και διατηρώντας το βασικό επιτόκιό της αμετάβλητο στο ναδίρ του 1% για 16ο μήνα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η νομισματική πολιτική της παραμένει η ενδεδειγμένη, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι ανησυχίες για την κατάσταση των τραπεζών και η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι ανισομερής.



Παρά το γεγονός ότι το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη φέτος και το 2011, ορμώμενο από το δυναμικό δεύτερο τρίμηνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο διοικητής της τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, χαρακτηρίζοντας μέτρια την ανάκαμψη, εν μέσω αβεβαιότητας. Για το λόγο αυτό, συνέστησε επιφυλακτικότητα και σύνεση. Παράλληλα, θα προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα σε τριμηνιαία βάση έως το Δεκέμβριο, αν και το κόστος των δημοπρασιών αυτών δεν θα καθοριστεί εκ των προτέρων. Μολονότι ο Τρισέ διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να ληφθεί ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα αρχίζει να παίρνει θέση για απόσυρση του μηχανισμού στήριξης της ρευστότητας στις αρχές του 2011, κίνηση που, όπως είπαν, θα μπορούσε να θεωρηθεί προάγγελος μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.


Η παράταση της στήριξης προσφέρει «ανάσα ζωής» για τράπεζες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία, αν και ο Τρισέ απέφυγε κάθε ερώτηση σχετικά με το χάσμα των οικονομιών ανάμεσα στις χώρες του «πυρήνα», όπως η Γερμανία και σε αυτές του Νότου.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Τρισέ εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση της χώρας θα καταφέρει να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αύξησε χθες τα επιτόκιά της για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών στο 0,75% από 0,50%, γεγονός που αντανακλά τη δυναμική ανάκαμψη της σουηδικής οικονομίας.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει την απεριόριστη δανειοδότηση των τραπεζών, συνεχίζοντας τις διαδικασίες χορήγησης ρευστότητας διάρκειας μιας εβδομάδας και ενός μηνός τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου σε μία προσπάθεια να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα διατραπεζικά επιτόκια.