Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΑ: Ποντάρουν στη… ΔΕΘ

Με τράπεζες η επιστροφή πάνω από τις 1.600 μονάδες, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος και σε συνδυασμό με την… οικονομία, που έδωσε ώθηση στην Wall η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ενεργή.

Στις 1.613,4 μονάδες ο Γενικός Δείκτης- ουσιαστικά στο υψηλό ημέρας- βρίσκεται εγγύτατα της πρώτης περιοχής αντίστασης των 1.620 μονάδων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα περαιτέρω η διατήρηση των συγκριτικά καλών συναλλαγών (των τελευταίων δύο ημερών), η… έξωθεν συνδρομή, η συνέχιση της μόχλευσης που επιχειρείται από ισχυρούς επενδυτικούς-επιχειρηματικούς κύκλουςΕνδεχόμενη ανοδική κίνηση υψηλότερα και των 1.620 μονάδων ενεργοποιεί την φορά προσέγγισης των 1.680 που φαίνεται να αποτελεί ισχυρότερη- και πιο βραχυμεσοπρόθεσμη- αντίσταση.

Ενδιαφέρον, αν και ακόμη είναι νωρίς, έχει το ενδεχόμενο πειστικής ανοδικής διάσπασης και των 1.680 μονάδων κάτι που θα μπορούσε να μεταβάλλει την τάση για 1-2 εβδομάδες.

Ας μην βιαζόμαστε, όμως καθώς προέχει η επιβεβαίωση (ή όχι) της δεύτερης στόχευσης, που είναι η υπέρβαση των 1.620 μονάδων.

Υψηλότερα του ΚΜΟ50 ο Γενικός Δείκτης με αιχμή τις τράπεζες, την Εθνική να διασπά- κατ΄αρχήν- την ζώνη των 10,4-10,5 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές δίνοντας με το χθεσινό 5,7% ταχύτητα στον κλαδικό δείκτη. Στα 5,29 η Eurobank στα 5,45 ευρώ η Alpha Bank, ενώ και η Πειραιώς «δένει» (βραχυπρόθεσμα) τα 4 ευρώ.

Σε ανάλογο… βηματισμό και οι υπόλοιπες τραπεζικές, ενώ από τον FTSE 20 ισχυρή αντίδραση είχαν CCH, ΔΕΗ, Κύπρου, ΟΠΑΠ. Σχετική κινητικότητα παρατηρείται όμως και σε μετοχές του FTSEM 40 και… χαμηλότερα, καθώς την τάση του 20άρη ακολουθεί ικανό μέρος του… ταμπλώ.

Με φορά βραχυπρόθεσμης αντίδρασης κινούνται μετοχές εισηγμένων όπως ΕΧΑΕ, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και από την κατηγορία των Forthnet, Alapis, Αεροπορίας Αιγαίου, Ιντρακόμ, ΣΔΕΝΟΡ, Σωληνουργείων Κορίνθου κ.α.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη δυναμική με υπέρβαση των 1.620 μονάδων- με τις συναλλαγές των τελευταίων ημερών- και δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στα ξένα χρηματιστήρια η… προ ΔΕΘ προσπάθεια δημιουργίας κλίματος, μπορεί να αποφέρει καρπούς.