Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Τα «δυνατά άλογα» του εξαμήνου

Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά αποτελέσματα των εισηγμένων ομίλων στο Χ.Α. υποχώρησαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο από τα +3,1 στο -1,37 δισ. ευρώ, δεν έλειψαν και οι εταιρίες που κατάφεραν είτε «να τη βγάλουν» με περιορισμένες απώλειες, είτε ακόμη και να ανεβάσουν τον δείκτη των οικονομικών τους επιδόσεων.


Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων από αυτές τις εταιρίες ήταν η έντονη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό (πέραν της ΝΑ. Ευρώπης) όπου παρουσιάστηκαν φέτος κάποια πρώτα δείγματα οικονομικής ανάκαμψης.

Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις ωφελήθηκαν επίσης και από την ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος σε βάρος του ευρώ, καθώς και από δικές τους κινήσεις που στόχο είχαν τον περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους.


Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Coca Cola Τρία Έψιλον και Frigoglass, ή ακόμη της ΕΛΒΑΛ του ομίλου Βιοχάλκο και του ομίλου Σαράντη.
Πέραν αυτών, υπήρξαν και αρκετές άλλες εισηγμένες που ικανοποίησαν με τα αποτελέσματά τους τους μετόχους τους και ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω:

Crown Hellas Can: Η πτωτική ζήτηση στην Ελλάδα υποκαταστάθηκε από αυξημένες πωλήσεις στο εξωτερικό προϊόντων που παρήχθησαν στη θυγατρική της Ισπανίας.

Cyclon: Οι αυξημένες εξαγωγές και ο αυξημένος αριθμός πρατηρίων βοήθησαν σημαντικά, ωστόσο ας μην ξεχνούμε ότι η μεγάλη κάμψη στη ζήτηση για πετρελαιοειδή ξεκίνησε από τον Απρίλιο, οπότε το δεύτερο εξάμηνο θα επηρεαστεί περισσότερο αρνητικά από το πρώτο.

Έλτον Χημικά: Για μία ακόμη φορά κατάφερε να διατηρήσει τα κεκτημένα αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της και διατηρώντας τα κέρδη στα αντίστοιχα με τα περυσινά επίπεδα. Συγκρατημένη αισιοδοξία της διοίκησης και για το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

Eurodrip: Μπορεί οι εγχώριες πωλήσεις να υποχώρησαν εξαιτίας της κρίσης, ωστόσο ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε άνοδο λόγω του αυξημένου κύκλου εργασιών σε περιοχές όπως η Τουρκία, η Βόρεια Αφρική, οι ΗΠΑ, η Νότια Αφρική, το Ιράν κ.ά. Οφέλη στο κόστος παραγωγής προέκυψαν από τις επενδύσεις του παρελθόντος.

Inform Λύκος: Φαίνεται καθαρά το πόσο σωστή επιλογή ήταν τελικά η εξαγορά της Austria Card πριν από δύο χρόνια, καθώς υπάρχει διαφοροποίηση εργασιών, σε μια περίοδο όπου η εγχώρια ζήτηση έχει «καθίσει».

Καραμολέγκος: Με χαμηλούς τόνους και χωρίς τα χρηματοοικονομικά βάρη των ανταγωνιστών του καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να διευρύνει πόντο-πόντο τις οικονομικές του επιδόσεις. Άνοδος πωλήσεων και λειτουργικής κερδοφορίας.

Καράτζης: Κατάφερε σε γενικές γραμμές να διατηρήσει τα μεγέθη της προηγούμενης χρήσης και παράλληλα ενισχύθηκε με θετικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 1,5 εκατ. (471 χιλ. πέρυσι).

Καρέλιας: Η πτώση ζήτησης στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία (αντικαπνιστικά μέτρα) υπεραναπληρώθηκε από την αύξηση των πωλήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και από την αυξημένη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Δυσκολότερο αναμένεται το δεύτερο φετινό εξάμηνο τόσο στην Ελλάδα (απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους) όσο και στη Βουλγαρία (μεταφορά πωλήσεων του Q4 στο πρώτο τρίμηνο του 2011).

ΚΡΙ ΚΡΙ: Αν δεν άλλαζε ο λογιστικός χειρισμός που αφορά στη δημοσίευση των ενδιάμεσων (τριμηνιαίων κ.λπ.) λογαριασμών της εισηγμένης (δεν θα επηρεαστούν οι ετήσιες καταστάσεις), ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου θα εμφανιζόταν αυξημένος κατά 14,7% και τα καθαρά κέρδη θα αυξάνονταν από τα 4,85 στα 5 εκατ. ευρώ. Αρνητικά επηρέασαν η κρίση στην εσωτερική αγορά και ο ψυχρός καιρός κατά το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου (παγωτό). Αντίθετα, υπερδιπλασιάστηκαν οι εξαγωγές.

Μαθιός Πυρίμαχα: Η εταιρία εξακολουθεί να πλήττεται από την αναιμική οικοδομική δραστηριότητα, ωστόσο τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου επηρεάστηκαν από την παράδοση έργων θυγατρικής εταιρίας στη Βουλγαρία.

Μάρμαρα Κυριακίδη: Έχει αναλάβει σημαντικό έργο στο εξωτερικό και γενικότερα σημειώνει αξιοσημείωτο όγκο εργασιών στην Ασία, περιοχή που φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί τόσο πολύ από τη διεθνή οικονομική κρίση.

ΜΕΤΚΑ: Διέθετε μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που για κάποιους λόγους καθυστερούσε να ξεκινήσει. Φαίνεται πως άρχισε να «μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι» και από φέτος τα συμβόλαια μετατρέπονται σε τζίρο και κέρδη.

Mevaco: Ανέβηκε η Frigoglass, αυξήθηκαν και οι παραγγελίες αυτής προς τη Mevaco. Μάλλον καλύτερο αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο.

MLS: Εξειδικευμένη εταιρία πληροφορικής στον χώρο της παιδείας που εισήλθε από πρόπερσι σε νέες υποσχόμενες αγορές (πλοήγηση οχημάτων κ.λπ.). Άριστη ρευστότητα και άνοδος κερδών, παρά το ότι ο κλάδος πλοήγησης επηρεάζεται αρνητικά από την οικονομική κρίση.

Πλαστικά Κρήτης: Η περιορισμένη ανάκαμψη που σημειώθηκε στη διεθνή οικονομία τόνωσε τη ζήτηση και ανέβασε το κόστος των πρώτων υλών. Επιπλέον, οφέλη υπήρξαν από την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, από τη θυγατρική της Κίνας και από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου.

Πλαστικά Θράκης: Άνοδος του όγκου των πωλήσεων (δραστηριοποίηση σε οικονομίες με εμφανή σημεία ανάκαμψης) αλλά και του κόστους των πρώτων υλών. Οφέλη από την άνοδο του δολαρίου και από την πώληση ακινήτου στο εξωτερικό.

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο, ο εισηγμένος όμιλος αντιμετώπισε καθίζηση παραγγελιών, όχι μόνο εξαιτίας της διεθνούς ύφεσης αλλά και της πολιτικής destocking (μείωσης αποθεμάτων) που εφάρμοσαν οι περισσότεροι πελάτες της. Φέτος, η διεθνής οικονομία έδειξε κάπως ότι ανακάμπτει, το destocking εξάντλησε τα όριά του και επίσης τα λειτουργικά και τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ελληνικού ομίλου περιορίστηκαν σημαντικά.

Στ. Κανάκης: Δραστηριοποιείται σε σχετικά αμυντικό κλάδο και αυτό, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της γεωγραφικής περιφέρειας στην οποία απευθύνεται, είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των «κεκτημένων» τόσο πέρυσι όσο και φέτος.