Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στους επενδυτές

O υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας απορρίπτει σθεναρά την πιθανότητα να αναγκαστεί η χώρα σε αναδιάρθρωση των χρεών της, υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας θα οδηγούσε σε διάσπαση την ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, για να πείσει τους επενδυτές ότι η Αθήνα έχει αλλάξει σελίδα στην οικονομική κρίση, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους "Financial Times" ότι ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα πυροδοτούσε πωλήσεις των ομολόγων της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας όπως της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
"Δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, θα υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις για την ευρωζώνη", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται το κόστος που ενέχει η αναδιάρθρωση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, το κόστος για τους πολίτες, το κόστος ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές. Εάν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει τα χρέη της, γιατί τότε οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε άλλες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας; Θα ήταν θεμελιώδης διάσπαση στην ενότητα της ευρωζώνης".
Το μήνυμα του Έλληνα υπουργού στους επενδυτές ενισχύεται από αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, που συνοδεύει τον κ. Παπακωνσταντίνου στις συναντήσεις του, δήλωσε πως "κανείς δεν θα ωφεληθεί από την ελληνική χρεοκοπία".
Οι διεθνείς αξιωματούχοι θα συνοδεύσουν την ελληνική αποστολή στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη, σε μία προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την πορεία της Αθήνας προς τις ζωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.


Ένας επενδυτής που συμμετείχε στη συνάντηση στο Λονδίνο αναφέρει: "Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη περίπτωση κατά την οποία η διεθνής κοινότητα να στήριξε τόσο πολύ μια χώρα στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών".

Άλλοι επενδυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να πείσει τις αγορές ότι δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών της.

Ο κ. Marco Annunziata, επικεφαλής ανάλυσης της UniCredit, δηλώνει: "Πολλοί επενδυτές δεν έχουν πιεστεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η Αθήνα πρέπει να μειώσει τα κόστη της και πολλοί εκτιμούν ότι ο μόνος τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι η αναδιάρθρωση των χρεών της".

Αυτό, όμως, θα σήμαινε μεγάλες ζημίες ή haircut για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, όπου περιλαμβάνονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και η ΕΚΤ, η οποία εκτιμάται ότι κατέχει ελληνικά ομόλογα 40 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης μέσω αγορών ομολόγων.

"Έχουμε ένα περιθώριο διετίας για να πετύχουμε τους στόχους μας", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπληρώνει: "Μπορώ να καταλάβω τους επενδυτές που διερωτώνται τι θα συμβεί (όταν λήξει το πρόγραμμα στήριξης το 2013)… Η απάντηση είναι πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη, αλλά οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετούμε το αντιμετωπίζουν, γιατί η διαταραχή της προσφοράς (supply shock) στην οικονομία αυξάνει τις δυνατότητες ανάπτυξης".

Οι πιθανότητες της Ελλάδας να ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία στους επενδυτές εξαρτώνται από την επιτυχία που θα καταγράψει στους στόχους που έχει θέσει σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ως προς τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού φέτος και το 2011.

Θα πρέπει επίσης να δώσει αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία, ύστερα από χρόνια παραποίησης του μεγέθους του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Ως προς αυτό, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει γίνει ανεξάρτητη και ηγείται από πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι ελεγκτές των τεσσάρων μεγάλων ξένων εταιριών διενεργούν ελέγχους σε κρατικά νοσοκομεία έτσι ώστε να μειωθούν οι αλόγιστες σπατάλες. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται επίσης, και μάλιστα για πρώτη φορά, και οι δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ: FT.com