Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Στο 11,8% η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο

Στο 11,8% ανήλθε η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο του 2010, έναντι 11,7% του προηγούμενου τριμήνου και 8,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).


Ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 4.426.992 άτομα και των ανέργων σε 594.032.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,03% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Ο αριθμός των ανέργων, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 34,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑ., το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (15,3%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (9,4%).

Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ήτοι 22,8%. Για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,5%.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (19,7%), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (14,2%) και σε όσους έχουν ολοκληρώσει μερικές τάξεις δημοτικού (14,0%). Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (8,1%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 47,7%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14,3% έναντι 11,4%). Επίσης, το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 52,5%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 14,6% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 13,9%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Βόρειο Αιγαίο με 8,5% και στην Πελοπόννησο με 9,9%.

ΝΔ: Η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά

«Σε μια περίοδο, που χαρακτηρίζεται από την εποχικότητα της απασχόλησης, η ανεργία -για πρώτη φορά- αντί να μειώνεται, αυξάνεται», παρατήρησε ο αρμόσιος τομεάρχης της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης.

«Προμηνύεται, δραματική αύξησή της, τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μπροστά σε αυτή τη δυσοίωνη πραγματικότητα παραμένει απλός θεατής».

«Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με "πλαφόν" και "διαπιστώσεις". Απαιτούνται άμεσα πολιτικές που, σήμερα, απουσιάζουν"», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Γ.Παναγόπουλος: Κρίση απασχόλησης

Η διεθνής οικονομική κρίση μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε κρίση απασχόλησης οδηγώντας την ανεργία σε πολύ υψηλά επίπεδα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση στο έτος 2010. Στην έκθεση εκφράζονται φόβοι ότι η ανεργία στο τέλος του 2011 μπορεί να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις προσεγγίζοντας (ως πραγματική ανεργία) το 20% του εργατικού δυναμικού.

Όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, το ποσοστό στο οποίο μπορεί να φθάσει η ανεργία εξαρτάται από τον τρόπο υπολογισμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν ήταν τα συνδικάτα που μίλησαν πρώτα για τον κίνδυνο να υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνεργοι στο τέλος του 2011.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι μονόδρομος ότι υπάρχουν άλλες λύσεις με βάση την αναδιανομή του εισοδήματος αλλά και την αναβάθμιση του παραγωγικού και του τεχνολογικού υπόβαθρου της χώρας και εξήγγειλε τη δημιουργία εκ μέρους των συνδικάτων παρατηρητηρίου δημοσιονομικών εξελίξεων.

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές, παρατήρησε ο κ. Παναγόπουλος, οδηγούν τις χώρες σε ανταγωνισμό λιτότητας ενώ όπως εκτίμησε, η καταστροφή που μπορεί να επέλθει από τις πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης θα είναι τέτοια που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επιστρέψουμε στα προ της κρίσης επίπεδα.
Αφού υπογράμμισε ότι η έκθεση είναι καρπός της εργασίας επιστημόνων χωρίς παρεμβάσεις και σκοπιμότητες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συμφώνησε με το τελικό του συμπέρασμα που είναι ότι χρειάζεται στροφή στο μείγμα των ασκούμενων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών ώστε η αναδιανομή του εισοδήματος να μην αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόβλημα δικαιοσύνης αλλά και ως αναπτυξιακό ζήτημα, όπως επίσης και τις προτάσεις για καινοτομική ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα με σεβασμό στην εργασιακή και ασφαλιστική νομιμότητα.