Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Αλέξανδρος Χάχαλης , Θησαυρός η κλασική παράδοση

Ο Αλ. Χάχαλης είναι ο νους και η ψυχή των εκδηλώσεων
«Η αρχαία ελληνική είναι η μουσική των γλωσσών. Είναι αυτό που αντιπροσωπεύει η κλασική μουσική για τα υπόλοιπα είδη»...

Με τα λόγια αυτά, ειπωμένα κοφτά και με πάθος, εκφράζει την αγάπη του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μια αγάπη που υπηρετεί πιστά, εργαζόμενος σκληρά εδώ και χρόνια, καθώς είναι πεπεισμένος ότι η κλασική παιδεία μπορεί να βγάλει από την παρακμή τη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Αλέξανδρος Χάχαλης είναι ένας πολυβραβευμένος θεατρικός συνθέτης και ποιητής, ο οποίος μελοποιεί την αρχαία ελληνική γλώσσα με έναν δικό του πρωτότυπο τρόπο, πολυφωνικό και πολυτονικό, ενώ έχει διδάξει σε πολλούς ηθοποιούς και τραγουδιστές μεθόδους ορθοφωνίας της ελληνικής γλώσσας.

Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί πολλές φορές στο εξωτερικό- στις ΗΠΑ, άλλωστε, όπου έχει δώσει πολλές συναυλίες έζησε περί τα 20 χρόνια.


Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στην Ελλάδα, καθώς νοστάλγησε την πατρίδα, τον ήλιο και την ελληνική γλώσσα και προσπαθεί μέσω του πολιτιστικού συλλόγου «Απόλλωνος Ναός» να διατηρήσει και να προστατεύσει «τις αξίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό».


Το ερχόμενο Σάββατο, ο Αλέξανδρος Χάχαλης θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, οι οποίες αποτελούν δική του έμπνευση.

«Εδώ και χρόνια διεξάγεται ένας μεγάλος πόλεμος εναντίον του ελληνικού πολιτισμού. Εάν κάνετε μια βόλτα στην Ελλάδα θα δείτε ότι όλα τα αρχαία ιερά, όλοι οι ναοί, όλες οι βιβλιοθήκες είναι κατεστραμμένα. Οι Eλληνες, ενώ πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, δεν ξέρουν τίποτε γι’ αυτούς παρά μόνο πέντε βασικά πράγματα, ενώ ο μέσος Γερμανός γνωρίζει πολύ περισσότερα. Εκεί έχουν ακόμη κλασική παιδεία. Οι πόλεις τους μοιάζουν με την αρχαία Ελλάδα. Περπατώ στο Βερολίνο και συγκινούμαι. Αισθάνομαι ότι είμαι στην Αρχαία Αθήνα. Οι Ιταλοί, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι κρατούν τον ελληνικό πολιτισμό παντού στις δομές των πόλεων τους, ενώ στην Αθήνα το μόνο που θυμίζει αρχαιοελληνική πόλη είναι τα μνημεία. Ακόμη και το νεοκλασικό το κρατήσαμε σε ένα κτίριο στα πενήντα», λέει.

Η γλώσσα

Ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική γλώσσα, «η μητέρα των γλωσσών του δυτικού πολιτισμού» είναι υποτιμημένη από τους ίδιους τους Eλληνες και όχι από τους πνευματικούς ανθρώπους παγκοσμίως.

«Στο εξωτερικό επαναφέρουν τη διδαχή των αρχαίων ελληνικών, επειδή αντιλήφθηκαν ότι η παρακμή τους οφείλεται στο ότι απέταξαν τις κλασικές σπουδές. Οι κλασικές σπουδές είναι η βάση του πολιτισμού. Oταν κόβεις τα πόδια σου πώς μπορείς να περπατάς; Oταν κόβεις τα φτερά σου πώς να συνεχίσεις;» διερωτάται.
Oπως μας λέει, «στις εκδηλώσεις για τον Μαραθώνα θα εμφανιστεί και η Μπέτανι Χιουζ, μια εκπληκτική επιστήμων από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μια μεγάλη φιλέλλην που δαπανά χρόνο για τον Ελληνισμό, και όμως ελάχιστοι στην Ελλάδα τη γνωρίζουν. Η κοινή γνώμη ασχολείται με την Τζούλια. Δεν μπορούν να εκτιμήσουν το χρυσάφι που έχουν δίπλα τους και ασχολούνται με πράγματα κατώτερα».

Μαραθώνας

Γιορτή στον Τύμβο

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα περιλαμβάνει αφή φλόγας, χαιρετισμούς από επιφανείς προσωπικότητες του Πολιτισμού και της επιστήμης, φιλέλληνες του εξωτερικού, απαγγελία ποιημάτων, διαδικτυακό πολιτιστικό δρώμενο, αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα από χορευτές και συναυλία του κ. Χαχάλη.
Αμέσως μετά τον Τύμβο, ο συνθέτης θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα δώσει συναυλία στο συρματόπλεγμα με φόντο την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έναρξης του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αμμοχώστου, που στοχεύει να αναδείξει το ζήτημα της κατοχής του νησιού.