Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Κόντρα στην πτώση ΤΤ - ΑΤΕ

Κρίσιμη η στήριξη των 1.580 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αλλά οι πωλητές κινούνται επιθετικά στις ευρωαγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών ρευστοποιώντας κυρίως τραπεζικές θέσεις τους.

Στο ΧΑ η διόρθωση ξεκίνησε από το… μείον 1,4% δοκιμάζοντας από την αρχή τις 1.580 μονάδες και "στέλνοντας" τον ΓΔ έως και 2,2% χαμηλότερα προς τις 1.565 και τον FΤ 20 στις 560 μονάδες.
Αυξανόμενες οι συναλλαγές μετά τα πρώτα 5-10΄ της συνεδρίασης, καθώς και στην Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρούσε χαμηλότερα των 5.955 μονάδων. Η ένταση της πίεσης αποδίδεται αφ΄ ενός στην επικείμενη ψήφιση αύριο νομοσχεδίου που θα προωθεί την φορολόγηση των γερμανικών τραπεζών αφ΄ετέρου και κυρίως στην νέα διάσταση που δίνεται για τις πιθανές εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με το Bloomberg.
Στα 10,03 ευρώ η Εθνική με μείον 2,3%, στα 4,20 ευρώ η Πειραιώς (που συνεχίζει να υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση), στα 5,39 η Alpha Bank στα 5,19 ευρώ η Eurobank.

Επικεντρωμένες σε τραπεζικές μετοχές οι πωλήσεις καθώς ο κλάδος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραμένει στο προσκήνιο με τις εμπλεκόμενες πλευρές να εντείνουν παρασκηνιακά τις πιέσεις τους.
Στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα προωθούνται προτάσεις για συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών ομίλων (με ανταλλαγή μετοχών ), το ΤΤ αναμφίβολα παραμένει η… πολύφερνη νύφη, ενώ οι συνιστώσες της τρόικας έχουν τον πρώτο λόγο και πιέζουν ανάλογα. Ανοιχτός διαγωνισμός για το ΤΤ, στην περίπτωση που ενδιαφερθεί και κάποιος ξένος για το Ταμιευτήριο αλλά και πιέσεις για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση στον κλάδο με τη συμμετοχή και ξένων ομίλων.

Η… δυστοκία του οικονομικού επιτελείου να ανακοινώσει τα ονόματα των τριών συμβούλων, που αν και γνωστά από την περασμένη Τρίτη και μέσω… διαρροών στον Τύπο, ενισχύει τη νευρικότητα που επικρατεί μεταξύ ελλήνων και ξένων. Σημειωτέον, πως με βάση την τελική επιλογή (ανάθεση) από την τριάδα… απουσιάζει αμερικανικός όμιλος.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως όλα αυτά είναι προφάσεις και αφορμές για να…εξαναγκασθούν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές (κεφαλαιοποιήσεις) εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι εν μέσω συνεχών και συχνά αντικρουόμενων αναλύσεων-εκτιμήσεων των ίδιων των ξένων παικτών.
Από τεχνικής πλευράς η σημασία των 1.580 μονάδων δεν… ακυρώνεται από την αρχική ένταση της διόρθωσης, ούτε από τη σημαντική πίεση των τραπεζικών μετοχών που σταδιακά αναμένεται να εκτονωθεί. Προβληματίζει όμως η υποχώρηση του DAX που αν και θεωρείται ότι έχει προεξοφλήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών, χαμηλότερα των 5.950 μονάδων "αδυνατίζει" και τεχνικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου