Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα επιστημονική σύνδεση καρκίνου-ακτινοβολίας

Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που εκπονήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες, και τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, τα θύματα της έκρηξης ατομικής βόμβας που κατάφεραν να ξεπεράσουν τον καρκίνο, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος των ερευνητών ήταν να προβλέψουν τους κινδύνους από την έκθεση στην ακτινοβολία από άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων και από τις εξετάσεις με μηχανήματα ιατρικής απεικόνισης.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, αναλύθηκαν τα δεδομένα που αφορούσαν την υγεία μιας ομάδας ατόμων που επέζησαν από την έκρηξη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Τα στοιχεία αναλύθηκαν από το 1950- πέντε χρόνια μετά τις εκρήξεις- έως και το 2002.


Εξετάσθηκαν 10.031 περιπτώσεις ασθενών που επέζησαν του καρκίνου σε αρχικό στάδιο, εκ των οποίων οι 1.088 εμφάνισαν αργότερα εκ νέου τη νόσο. Στους καρκίνους του πνεύμονα, του ήπατος, του στομάχου και του μαστού παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη συχνότητα, είτε όταν η νόσος εκδηλώνεται για πρώτη φορά, είτε όταν προσβάλλει εκ νέου τον ασθενή.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Κρίστοφερ Λι του Ερευνητικού Κέντρου για τον καρκίνο Fred Hutchinson: "Διαπιστώσαμε ότι οι επιζήσαντες καρκίνου είχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν δεύτερο καρκίνο, ο οποίος γνωρίζουμε ότι συνδέεται με τη ραδιενέργεια. Αυτοί οι καρκίνοι είναι του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και της ουροδόχου κύστης".

Τέλος, ας αναφερθεί πως η μελέτη εκπονήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές από το Ερευνητικό Ιδρυμα των Αποτελεσμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.