Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΝΤ: Ανώφελη και μη πιθανή η ελληνική χρεοκοπία


Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας σε μία προηγμένη οικονομία όπως η Ελλάδα "δεν ωφελεί, δεν είναι επιθυμητό και δεν είναι πιθανό", σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη της αγοράς ότι η Ελλάδα τελικά θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση των χρεών της.

"Οι αγορές υπερεκτιμούν τον κίνδυνο χρεοκοπίας", αναφέρει ο κ. Paulo Mauro, ένας από τους συντάκτες της έρευνας του ΔΝΤ.


Εάν η Ελλάδα μηδενίσει το έλλειμμά της, τότε δεν θα χρειάζεται νέο δανεισμό για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν πως όταν η χώρα δεν θα τους χρειάζεται πλέον τότε θα προσπαθήσει να μειώσει τα υπάρχοντα χρέη της.

Αλλά οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ δηλώνουν ότι σε 8 περιπτώσεις της τελευταίας 20ετίας, κατά τις οποίες προηγμένες οικονομίες με υψηλό χρέος μηδένισαν το έλλειμμά τους, η χρεοκοπία αποφεύχθηκε.

Στα παραδείγματα συγκαταλέγονται το Βέλγιο την περίοδο του 1984, η Πορτογαλία το 1986 και η Ιταλία το 1991.

"Από τη στιγμή που οι χώρες αυτές έχουν υπομείνει την οδύνη των μεταρρυθμίσεων, θα πράξουν τα μέγιστα ώστε να αποφύγουν και την οδύνη της χρεοκοπίας", τονίζει ο κ. Mauro.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου