Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, σε συνεργασία με ειδικούς από τη Σκωτία και τη Σουηδία, μελέτησαν πώς οι ίνες των λαχανικών επηρεάζουν το πέρασμα των επιβλαβών βακτηρίων μέσω των κυττάρων εντός του εντέρου. Οι ίνες από την μπανάνα και το μπρόκολο ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμες. Αλλά η προσθήκη ενός σταθεροποιητή, που συνήθως προστίθεται στα κατεργασμένα τρόφιμα κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, έχει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στον ρόλο των κυττάρων Μ, τα οποία βρίσκονται στο έντερο και αποτρέπουν την εισβολή των βακτηρίων. Η γνώση του ρόλου των εν λόγω κυττάρων προσφέρει μια λεπτομερή εξήγηση στο γιατί η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη φυσική κατάσταση των πασχόντων από νόσο Crohn. Η έρευνα έγινε σε εργαστηριακά κύτταρα και δείγματα ιστών από ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις για την αντιμετώπιση στομαχικών προβλημάτων.Ας σημειωθεί πως ήδη 76 πάσχοντες από τη νόσο Crohn έχουν επιλεγεί, για να λάβουν μέρος σε κλινική μελέτη, ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο το εν λόγω ιατρικό παρασκεύασμα που θα περιέχει ίνες από μπανάνα θα συντελέσει στη σταθεροποίηση της νόσου.
πηγή: www.in.gr