Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο εγκέφαλος ευθύνεται για τη μειωμένη λίμπιντο


Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας μερικών γυναικών μπορεί να εξηγηθεί ιατρικώς. Το μυστικό κρύβεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, ο εγκέφαλος των γυναικών με χαμηλή λίμπιντο συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά από εκείνο των γυναικών που έχουν φυσιολογική ερωτική επιθυμία.


Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Γουέιν, στο Ντιτρόιτ, συνέκριναν, λοιπόν, την εγκεφαλική λειτουργία 19 γυναικών με διαταραχή υποενεργούς σεξουαλικής επιθυμίας (είναι ο επιστημονικός όρος για την χαμηλή ερωτική επιθυμία) με εκείνη 7 συνομηλίκων τους, δίχως τη διαταραχή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μάικλ Ντάιαμοντ, ζήτησαν από τις εθελόντριες να κοιτάζουν επί μισή ώρα μία οθόνη, στην οποία προβαλλόταν ένα καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου εμφανίζονταν κατά διαστήματα σκηνές ερωτικού περιεχομένου .
Στη διάρκεια του πειράματος, η εγκεφαλική λειτουργία των εθελοντριών καταγραφόταν με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).
Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), όταν οι γυναίκες με φυσιολογική ερωτική επιθυμία έβλεπαν τις ερωτικές σκηνές, αυξανόταν η ροή αίματος στα τμήματα του εγκεφάλου τους που σχετίζονται με την απόλαυση. Αντιθέτως, στις εθελόντριες με υποενεργή σεξουαλική επιθυμία, η ροή αίματος δεν σημείωνε αύξηση.
Ο δρ Ντάιαμοντ εκτιμά ότι το εύρημα αυτό προσδίδει βιολογική βάση στη μειωμένη ερωτική επιθυμία των γυναικών, την οποία αρκετοί επιστήμονες θεωρούν μη υπαρκτή διαταραχή.
«Το ότι μπορέσαμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες οργανικές διαφοροποιήσεις αποτελεί σημαντική ένδειξη πως πρόκειται για μια αληθινή διαταραχή και όχι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα» είπε ο Ντάιαμοντ.
Επεσήμανε, όμως, πως θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες, σε πολύ περισσότερες γυναίκες, προκειμένου να είναι δυνατό να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα.