Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η Εθνική ο κρατικός πυλώνας στις τράπεζες – Συμφωνεί και η Τρόικα – Θα υπάρξει ενδιαφέρον και για το ΤΤ…


Οι αποφάσεις ελήφθησαν. Η Εθνική τράπεζα θα αποτελέσει τον πυλώνα του κράτους στον τραπεζικό κλάδο. Στον σχεδιασμό αυτό συμφωνεί και η Τρόικα.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις έχουν παρθεί η Εθνική τράπεζα ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπό την έννοια ότι το 16,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής ελέγχεται από ασφαλιστικά ταμεία νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.


Η άμεση συμμετοχή του κράτους είναι στο 0,5% περίπου η οποία αυξήθηκε μετά την αγορά αδιάθετων μετοχών από την αμκ και το ομολογιακό της Εθνικής τράπεζας περίπου στο 0,8% έως 1% περίπου. Σημειώνεται ότι οι αδιάθετες μετοχές αφορούσαν 2.104.379 μετοχές από την αύξηση και 4.983.605 μετατρέψιμες ομολογίες.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά αυτά με μεγάλη βαρύτητα όπως το ΙΚΑ άσκησαν τα δικαιώματα τους. Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου κατέχουν το 16,5% των μετοχών της Εθνικής και το ποσοστό αυτό δεν άλλαξε.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η Εθνική θα είναι ο κρατικός πυλώνας με την ευρύτερη διάσταση του θέματος καθώς η Εθνική δεν λειτουργεί με στοιχεία κρατισμού αλλά ως μια ιδιωτική τράπεζα.

Μέσω της Εθνικής το κράτος θα ασκήσει την ευρύτερη πολιτική του στις τράπεζες, προφανώς η Εθνική θα αποτελέσει τον προπομπό της προσπάθειας χρηματοδότησης της οικονομίας, ενώ είναι πιθανό στην Εθνική να καταλήξει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αν αποφασίσει τελικά το δημόσιο να ανοίξει το θέμα αυτό.

Έχει αναφερθεί ότι η Εθνική ενδιαφέρεται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο