Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η ελληνική τραγωδία της Ιρλανδίας

Η Ιρλανδία κάθε μέρα που περνάει μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την Ελλάδα, όσον αφορά στις τιμές της αγοράς, τουλάχιστον.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ενισχύθηκαν περαιτέρω την Τρίτη, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο ρεκόρ του 6,72% για τους 10ετείς τίτλους. Το ετήσιο κόστος ασφάλισης των ιρλανδικών ομολόγων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας επίσης αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό, στα 489.000 δολ. για τίτλους αξίας 10 εκατ. δολ.

Οι αποδόσεις της Ελλάδας βρίσκονταν σε αυτό το επίπεδο στις αρχές Απριλίου, έναν μήνα πριν αναγκαστεί η Αθήνα να καταφύγει στη διεθνή κοινότητα για διάσωση.

Ο κ. Don Smith, οικονομικός αναλυτής της Icap, δηλώνει: "Η Ιρλανδία βρίσκεται τώρα στο μάτι του κυκλώνα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανάπτυξή της και ο τραπεζικός της κλάδος. Οι αγορές έχουν ήδη κλονιστεί από τα χαμηλότερα των αναμενομένων στοιχεία ανάπτυξης".

Αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να σημειωθεί όχι μόνο για την Ιρλανδία αλλά και για άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, η Ιρλανδία πήρε μέτρα λιτότητας για να μειώσει το χρέος της στις αρχές της κρίσης, τον Δεκέμβριο του 2009, κερδίζοντας τα εύσημα από τους επενδυτές καθώς προχώρησε σε σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών της πέντε μήνες πριν η διεθνής κοινότητα αναγκαστεί να παρουσιάσει το πακέτο διάσωσης του "σοκ και δέους" των 750 δισ. ευρώ.