![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1zWQBlbrESZBsSNZ-I9YfNzMAzjDFPM74xlUBSF2PinlvrkQH9KyBswwxIrad-7bvrUMjhBri20WclOprOA_JLFKKvOtn2HKCAKslQYFIfWbOKcLMjr42ejnA9fB-ledQq8INGLH5Bhk/s320/farmakeio%5B2%5D.jpg)
Ως κλειστά επαγγέλματα ορίζονται εκείνα για τα οποία υπάρχει σε εθνικό επιπεδο συγκεκριμένος αριθμός αδειών , χωρίς δυνατότητα για όσους επιθυμούν να τα ασκήσουν να λάβουν τη σχετική άδεια॥ Αντίθετα για τα φαρμακεία δεν υφισταται τέτοιος περιορισμός । Απόδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει χιλιάδες νέων φαρμακείων । Ένας νέος πτυχιούχος φαρμακοποιός μπορεί να ανοίξει φαρμακείο όποτε θέλει । Σε ότι αφορά την επιλογή της περιοχής όπου θα ανοίξει φαρμακείο υπόκειται στον προγραμματισμό της Πολιτείας , που στοχεύει τα νέα φαρμακεία να ιδρύονται στην περιφέρεια αποτρέποντας την συγκέντρωση φαρμακείων στα μεγάλα αστικά κέντρα προς όφελος της υπαίθρου ।
Αποτέλεσμα αυτού του προγραμματισμού είναι το μεγαλύτερο ποσοστό την τελευταία χρονιά να ανοίξουν σε μικρούς δήμους η κοινότητες που υπο άλλες συνθήκες ουδέποτε θα είχαν φαρμακείο । Όπως ουδέποτε θα είχαν φαρμακείο οι Λειψοί , ή το Καστελόριζο । Για να τελειώνει το παραμύθι του κλειστου επαγγέλματος η Ευρωπαική ένωση με κοινοτική οδηγία 123/ 2006 περί κλειστών επαγγελμάτων εξαιρεί ρητά και σαφώς τα φαρμακεία από την κατηγορία αυτή .