Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Οι αλλαγές δεν σταματούν τις τράπεζες από το ρίσκο

Τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης υποδέχθηκαν τον αμερικανικό νόμο για τη μεταρρύθμιση των κανόνων λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, με ενθουσιώδεις τίτλους όπως: «Αλλάζουν όλα στη Wall Street» ή «Τέρμα στις αυθαιρεσίες των τραπεζιτών». Ο ενθουσιασμός αυτός, όμως, ίσως να αποδειχθεί υπερβολικός.


Στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα και του Κογκρέσου ήταν να θέσει φραγμό σε πρακτικές των τραπεζών, οι οποίες οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Έθεσαν αυστηρούς κανόνες λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ενίσχυσαν τους μηχανισμούς εποπτείας τους. Οι τράπεζες, παρόλα αυτά, δεν φαίνεται διατεθειμένες να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους συνήθεια: το ρίσκο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times οι τράπεζες έχουν ήδη βρει «παραθυράκια», που τους επιτρέπουν να προχωρούν σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα, με την επίσημη δικαιολογία, ότι τα στοιχήματα αυτά γίνονται εκ μέρους των πελατών τους.
Το πλαίσιο απαγορεύει επισήμως στις τράπεζες να κερδοσκοπούν με τα δικά τους χρήματα. Από τη στιγμή λοιπόν που τα ίδια κεφάλαια δεν τίθεται σε κίνδυνο, τυπικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι τράπεζες μπορούν να δράσουν ελεύθερα.

Οι πρακτικές αυτές παράκαμψης του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου έχουν ήδη δοκιμαστεί. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των JPMorgan Chase και Goldman Sachs η κάθε μία από τις οποίες είχε το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου απώλειες άνω των 100 εκατ. δολαρίων από συναλλαγές, που χειρίστηκαν για λογαριασμό των πελατών τους.

Αντίστοιχη αποτυχημένα στοιχήματα, αν και σαφώς μεγαλύτερα, συνέβαλαν στην όξυνση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ανάγκασαν τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να δαπανήσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση «ασώτων» τραπεζών.

«Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τις συναλλαγές για λογαριασμό των τραπεζών ως προκάλυμμα για κάθε εσφαλμένη τους ενέργεια» επισημαίνει στους New York Times η Τζάνετ Ταβακόλι, σύμβουλος επιχειρήσεων επί χρηματοοικονομικών ζητημάτων.

«Η εμφάνιση τέτοιου είδους ζημιών στους ισολογισμούς των τραπεζών θα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Αποκαλύπτει ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει κάποια σημαντικά ζητήματα» συμπληρώνει.
Δεδομένου του μεγέθους των τραπεζών οι πρόσφατες αυτές απώλειες των JPMorgan Chase και Goldman Sachs είναι εξαιρετικά μικρές. Δεν παύουν, όμως, να είναι παραδείγματα μίας ανησυχητικής τάσης, η οποία εάν ενισχυθεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέους κλυδωνισμούς.

www,naftemporiki.gr