Το μέλι είναι ένα υπέροχο ιξώδες γλυκαντικό που παράγεται από τις μέλισσες για τη δική τους τροφή. Η γεύση και υφή του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών και το νέκταρ από το οποίο έχει γίνει. Το μέλι παράγεται σε μια σειρά από χρώματα συμπεριλαμβανομένου του λευκού, πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ και σχεδόν μαύρο. Χρώμα του μελιού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κριθεί η ποιότητά του. Μέλια με ανοικτό χρώμα είναι μεγαλύτερης αξίας από σκουρόχρωμα και έχουν μια λεπτή γεύση. Πιστεύεται επίσης ότι το πολυανθικό μέλι προσφέρει περισσότερα οφέλη από ό,τι το μονοανθικό μέλι.
Το μέλι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών. Αυτό δεν είναι εξίσου αληθές για τις βιταμίνες των λαχανικών και φρούτων. Για παράδειγμα, σπανάκι χάνει το 50% περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του, εντός 24 ωρών μετά τη συγκομιδή. Τα φρούτα χάνουν κάποιες των βιταμινών τους κατά την αποθήκευση. Αντίθετα, το μέλι κρατά καλά. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως το μόνο τρόφιμο που δεν λήγει ποτέ!