Ο Πρόεδρος Obama επισήμως κήρυξε το τέλος των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ στις 31 Αυγούστου, αλλά οι ειδήσεις που έρχονται από το Ιράκ συνεχίζουν να αφορούν στη συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή και στην εντεινόμενη βία.
Είναι ξεκάθαρο ότι το Ιράκ εξακολουθεί να είναι μία ασταθής χώρα και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει ασταθής για τα επόμενα χρόνια. Αυτό όμως που δεν είναι τόσο εμφανές είναι ότι κάτω από την επιφάνεια αυτής της ασταθούς χώρας κρύβεται ένας οικονομικός γίγαντας, ο οποίος αργά αλλά σίγουρα ξυπνά ύστερα από 30ετή λήθαργο.
Οι πρώτες ενδείξεις ζωής φάνηκαν πέρυσι όταν χορηγήθηκαν 12 νέα συμβόλαια σε ξένες πετρελαϊκές εταιρίες για να αυξηθεί η παραγωγή σε 10 από τα σοβαρά υποεκμεταλλευόμενα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας.
Τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ είναι τα τέταρτα μεγαλύτερα στον κόσμο, μετά της Σαουδικής Αραβίας, της Βενεζουέλας και του Ιράν. Η σημερινή παραγωγή πετρελαίου όμως περιορίζεται στα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και κατατάσσει το Ιράκ στην κατηγορία μεσαίων βαρών στη διεθνή σκηνή.
Τα νέα συμβόλαια, όμως, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες ουσιαστικές επενδύσεις στην παραμελημένη πετρελαϊκή υποδομή της χώρας, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ενίσχυση της παραγωγής σε περισσότερα από 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2020 (ο στόχος της ιρακινής κυβέρνησης είναι ακόμη πιο φιλόδοξος, στα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2016).