Με κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο Χ.Α. τη Δευτέρα, με στήριξη από το αγοραστικό ενδιαφέρον στα blue-chips και παρά τη μικρή υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη.
Η αργία στο Λονδίνο έγινε αισθητή και στο ελληνικό ταμπλό, με τον τζίρο να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ για μερική βελτίωση του κλίματος κάνουν λόγο οι αναλυτές με αφορμή αφενός τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της ΕΤΕ, αφετέρου τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων στα χρηματιστήρια του εξωτερικού.
«Η ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη εκτιμούμε ότι εξελίσσεται με πολύ αναιμικούς συναλλακτικούς όγκους καθιστώντας πολύ επισφαλή τα συμπεράσματα μιας άμεσης ανάκαμψης» σχολίασε σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «αποκαρδιωτική» την μέχρι στιγμής εικόνα σε επίπεδο κερδοφορίας.
«Από τις 115 εταιρίες (40%) οι κερδοφόρες είναι οριακά περισσότερες (61) από τις ζημιογόνες και τα συνολικά κέρδη είναι ‘μόλις’ 67,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 97% με το αντίστοιχο περυσινό δείγμα εταιριών», σχολίαζε το πρωί η χρηματιστηριακή.
«Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται εκπλήξεις. Οι εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν στην πλειοψηφία τους ζημίες, ενώ και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση τα αποτελέσματα συμπίπτουν με τις προβλέψεις» σχολιάζει από την πλευρά της στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Guardian Trust Securities κάνοντας λόγο για «αρνητικές βραχυχρόνιες τάσεις».
«Καταγράφονται σημαντικές μειώσεις κερδών, κάτι που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2009 που επέβαλε η κυβέρνηση και κλόνισε τα οικονομικά στοιχεία των μεγάλων επιχειρήσεων» σημείωσε η Guardian.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.561,20 μονάδες, ενισχυμένος 0,92%. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει άνοδο έως και 2,23%. Τη Δευτέρα διακινήθηκαν στο ταμπλό 10,38 εκατ. τεμάχια, αξίας 45,15 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 7,2 εκατ. ευρώ αφορούν «πακέτο» 900.000 τεμαχίων στη Motor Oil), ενώ συνολικά 99 μετοχές ολοκλήρωσαν με κέρδη, 59 υποχώρησαν και 135 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
Μα «ανάσα» από το χαμηλό ημέρας των 1.659,48 μονάδων έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών, παρά τα κέρδη ως και 2,84% στην έναρξη της συνεδρίασης. Από τη σύνθεσή του τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε η Aspis Bank (+2,27% στα 0,45 ευρώ), ακολούθησαν οι ΑΤΕ και Attica Bank με άνοδο 0,92% και 0,76%, ενώ σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν κι οι Τρ. Κύπρου (+0,75%), Marfin Popular Bank (+0,62%) και Eurobank (+0,59%). Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε αμετάβλητη στα 10,15 ευρώ για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank, σε ποσοστό 2,41% και 1,73%, με τον τίτλο του Τ.Τ. να ακολουθεί στα 4,49 ευρώ και απώλειες 0,44%.