Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Τράπεζες: Έρχονται deals και… καραμπόλες

Φωτιά παίρνει σιγά-σιγά το σκηνικό στις τράπεζες καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζιτών μπαίνουν στην τελική ευθεία, ενώ την ίδια στιγμή μορφοποιούνται πλέον οι βασικοί άξονες της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση.


Ο πυρετός των συναντήσεων τις τελευταίες ημέρες μεταξύ τραπεζιτών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όπως και μεταξύ του κ. Προβόπουλου και του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνδυασμό με την απόφαση επαναφοράς του short selling και όσα διαδραματίζονται με τον δανεισμό τίτλων (βλ. Χαμαιλέων), ερμηνεύεται από την αγορά ως ένδειξη ότι ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα. Στην αγορά διαμορφώνεται πλέον η εκτίμηση ότι πριν από τη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί το πρώτο deal.

Σημεία-κλειδιά για τη μορφή που θα πάρει ο αγώνας αποτελούν, σύμφωνα με την αγορά, οι αποφάσεις των κ. Σπύρου Λάτση και Γιάννη Κωστόπουλου για την τύχη της EFG Eurobank και της Alpha Bank και οι αντίστοιχες της κυβέρνησης για την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τη συμμετοχή ή όχι στις διεργασίες της Εθνικής Τράπεζας.
Πληροφορίες από αξιόπιστες τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για συγχώνευση της Alpha και της Eurobank είναι προχωρημένες, εξέλιξη που δεν επιβεβαιώνεται από τα δύο management team, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ της Eurobank και της Alpha θα δημιουργούσε στην Ελλάδα μία τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με την Εθνική με χορηγήσεις 120 δισ. ευρώ, ενώ στα Βαλκάνια λόγω συμπληρωματικού δικτύου η νέα τράπεζα θα είχε μερίδιο της τάξης του 10% και άνω σε όλες τις αγορές.

Λόγω μεγέθους το νέο σχήμα θα μπορούσε να σπάσει την απομόνωση που έχει επιβάλει στις ελληνικές τράπεζες η δημοσιονομική κρίση και να δανειστεί από τη διατραπεζική, ενώ η ισχυρή μετοχική του βάση θα επέτρεπε τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου εφόσον χρειαστεί. Αυτή η αύξηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Τ.Τ., αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να το πουλήσει.

Προίκα μιας πιθανής συγχώνευσης θα ήταν οι συνέργιες και οι οικονομίες κλίμακος που μπορεί να προκύψουν στα έξοδα και στο κόστος χρηματοδότησης.

"Αν από ενδεχόμενη συγχώνευση της Πειραιώς της ΑΤΕ και του Τ.Τ. προκύπτει, όπως δήλωσε ο κ. Μιχ. Σάλλας, ετήσιο όφελος 300 εκατ. ευρώ, σε βάθος τριετίας, οι συνέργιες από τη συνένωση της Alpha και της Eurobank θα είναι τουλάχιστον αντίστοιχου μεγέθους", εκτιμά έμπειρος αναλυτής ευρωπαϊκής τράπεζας.

Με δεδομένο ότι ανάπτυξη χορηγήσεων είναι δύσκολο να υπάρξει στην τρέχουσα ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία, τα περιθώρια κέρδους για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με έμπειρους διαχειριστές, εντοπίζονται στη δυνατότητα ενεργού μείωσης στα κόστη. Οι αλλαγές που επήλθαν στο ποσοστό των απολύσεων και το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης το επιτρέπουν.

Μια συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών θα προκαλούσε, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, καραμπόλες για δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.

Η στάση και η προετοιμασία της Εθνικής

Το ποια στάση θα κρατήσει η Εθνική σε αυτήν την περίπτωση είναι καθοριστικός παράγοντας. Η διοίκησή της, σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο γύρο προεργασίας για ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου.

Από αυτόν προκύπτει ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια που διατίθενται να καλύψουν τυχόν αδιάθετες μετοχές σε μια αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Εφόσον οι πληροφορίες ισχύουν, η Εθνική διατηρεί το δικαίωμά της να παίξει στον αγώνα συγκέντρωσης, εξαγοράζοντας ελληνική ή κυπριακή τράπεζα.

Ιδανική απάντηση της Εθνικής σε ένα ενδεχόμενο deal της Eurobank και της Alpha θα είναι η εξαγορά του Τ.Τ. ή μιας κυπριακής τράπεζας, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη. Αν όμως επικρατήσει η λογική της απάντησης σε ένα deal των Alpha - Eurobank, τότε επιστρέφει δυναμικά και το σενάριο Εθνικής - Πειραιώς.

Η κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα στάση της δείχνει ότι θα τηρήσει τη στάση πως επιθυμεί προς το παρόν η Εθνική να παραμείνει σε καθεστώς εφεδρείας έως ότου ξεκαθαρίσει η ίδια τι θα κάνει με τις υπόλοιπες κρατικές τράπεζες και κυρίως με την ΑΤΕ και το Τ.Τ. και δευτερευόντως με το Παρακαταθηκών και την Αττικής.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για Τ.Τ., ΑΤΕ, Παρακαταθηκών

Η προφανής λύση, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, θα ήταν η ΑΤΕ να συγχωνευθεί με το Παρακαταθηκών και την Αττικής για να υπάρξει ένας καθαρός δημόσιος τραπεζικός πυλώνας και το Τ.Τ. να πουληθεί.

Η κυβέρνηση όμως εξετάζει, με βάση πηγές, και το εγχείρημα διαγωνισμού πώλησης της ΑΤΕ και του Τ.Τ. με κατάθεση προσφορών για κάθε τράπεζα ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά.

Προϋπόθεση για έναν τέτοιο διαγωνισμό, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, είναι να καθοριστεί συγκρίσιμη βάση αξιολόγησης των συνδυαστικών και μεμονωμένων προσφορών.

Πέραν της Πειραιώς, που έχει ήδη εκδηλώσει με την προσφορά της ενδιαφέρον για ταυτόχρονη εξαγορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ., ενδιαφέρον για το Ταμιευτήριο εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί από όλες σχεδόν τις τράπεζες λόγω της υψηλής ρευστότητάς του (περί τα 5,5 δισ. ευρώ).

Το Τ.Τ. θα είναι ιδανικός τρίτος, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ακόμα και σε πιθανή συγχώνευση της Alpha με τη Eurobank, ενώ επίσης ταιριάζει και με την Εθνική καθώς δεν θα απαιτηθεί να μειωθεί σημαντικά το προσωπικό.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι υπερόπλο στα χέρια των υπόλοιπων τραπεζιτών στην προσπάθειά τους να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος συγχωνεύσεις με τρίτους. "Μια συγχώνευση δύο μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους ελληνικών τραπεζών, ακόμα και αν διενεργούνταν αύξηση κεφαλαίου, δεν λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας. Με την προσθήκη του Τ.Τ. αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα ρευστότητας", εκτιμά κορυφαίος τραπεζίτης.

www.euro2day.gr