Θεσσαλονίκη: Το 33% των ενηλίκων ανδρών και το 28% των γυναικών στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον υπέρβαροι και από αυτούς το 10% περίπου είναι νοσογόνα παχύσαρκοι (δείκτης μάζας σώματος >40) και θα χρειασθούν κάποια μορφή χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Αυτό τόνισε, σε συνέντευξη τύπου, ο γενικός αρχίατρος Χαράλαμπος Μπερμπερίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 23ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2010 στη Θεσσαλονίκη.
Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα κοινωνικό και εθνικό, που δεν του έχουμε δώσει όμως τη δέουσα σημασία. Είναι γνωστό από χρόνια, ότι η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη πανευρωπαϊκά σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, κάτι που έχει ως φυσικό επακόλουθο την αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας και στους ενήλικες.
Η αλλαγή προς το χειρότερο των διαιτητικών μας συνηθειών και η απομάκρυνσή μας από τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης επιδρούν ασφαλώς αρνητικά και διογκώνουν το πρόβλημα.
Αναπόφευκτα λοιπόν το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει ενσκήψει και στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τονίζει στην εισήγησή του στο συνέδριο ο αρχίατρος-χειρουργός Κωνσταντίνος Μηλιάς.
Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στοιχεία για την επίπτωση της παχυσαρκίας και της νοσογόνου παχυσαρκίας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το βέβαιο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του ένστολου προσωπικού όλων των κλάδων δεν ασκείται επαρκώς με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο οι υπέρβαροι, κατ' αρχήν, να αυξάνονται. Οι υγειονομικές υπηρεσίες και των τριών κλάδων έχουν κληθεί από ετών να αντιμετωπίσουν ένστολους αλλά και μέλη των οικογενειών τους νοσογόνα παχύσαρκους.
Σταδιακά όλα τα μεγάλα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων (401 ΓΣΝΑ, ΝΝΑ, 251 ΓΝΑ, 417 ΝΙΜΤΣ και 424 ΓΣΝΕ) ενεπλάκησαν με το αντικείμενο μετά από κατάλληλη εκπαίδευση χειρουργών στο θέμα και συμμετοχή ενδοκρινολόγων, διαιτολόγων και ψυχολόγων-ψυχιάτρων.
Πρωτοπόρο υπήρξε προ 10ετίας και πλέον το 401 ΓΣΝΑ και ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα. Όλα τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας με αποτελέσματα εφάμιλλα των διεθνών. Η εμπειρία του κάθε νοσοκομείου θα παρουσιασθεί στο συνέδριο σε σχετική στρογγυλή τράπεζα.
Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις της παχυσαρκίας, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστολή αυτών των επεμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία. Το κόστος των υλικών που δικαιολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία υπολείπεται κατά πολύ από το πραγματικό κόστος μιας ασφαλούς λαπαροσκοπικής επέμβασης, καθιστώντας έτσι ένα άλμα και όχι βήμα στη χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών απαγορευτικό στην παρούσα φάση, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων για εγχείρηση να μη μπορεί να χειρουργηθεί.
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Η οργανωτική επιτροπή του 23ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων, ευαισθητοποιημένη πάνω σε θέματα πρόληψης, συμπεριέλαβε -στο πλαίσιο των επιστημονικών θεματικών επιλογών της- στρογγυλή τράπεζα με θέμα «HPV- λοίμωξη και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: από την αρχαιότητα στο εμβόλιο», την οποία θα συντονίσουν ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Αγοραστός και ο διευθυντής του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου και Εργαστηριακού Τομέα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών αντιπλοίαρχος Αριστείδης Διαμαντής.
Στη στρογγυλή τράπεζα θα γίνει ιστορική αναδρομή και σύνδεση του αιτιολογικού παράγοντα της νόσου με το σήμερα και θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα πάνω στην επιδημιολογία, διάγνωση και θεραπεία της HPV-λοίμωξης και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στον τομέα της μοριακής βιολογίας του HPV. Πολλά σημεία του κύκλου της ζωής του έχουν σήμερα αποσαφηνιστεί, όπως ο υποδοχέας του, η είσοδός του στο κύτταρο ξενιστή καθώς επίσης με ποιο τρόπο «συντονίζει» τον κύκλο της ζωής του με αυτόν του επιθηλιακού κυττάρου.
Θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα για τον τρόπο, με τον οποίο οι ογκοπρωτεΐνες του ιού παρεμβαίνουν στον κυτταρικό κύκλο και στην έκφραση των γονιδίων του επιθηλιακού κυττάρου, υποδεικνύοντας μελλοντικούς στόχους θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Όσον αφορά στη διαγνωστική προσέγγιση θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της μοριακής βιολογίας, ιδιαιτέρως με τη χρήση μοριακών τεχνικών, με τις οποίες πραγματοποιείται η ανάλυση του DNA του ιού σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Στον τομέα της πρόληψης θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια εναντίον του HPV καθώς και οι κατευθυντήριες οδηγίες για την παρακολούθηση των γυναικών με «ύποπτα» αποτελέσματα κυτταρολογικής- μοριακής εξέτασης.