Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
Αναστέλλονται για 48 ώρες οι μεταφορές αλληλογραφίας προς το εξωτερικό
Την αναστολή, για 48 ώρες, όλων των μεταφορών αλληλογραφίας προς το εξωτερικό αποφάσισε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έπειτα από σχετική εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ. και μετά το «μπαράζ» αποστολών «παγιδευμένων» δεμάτων προς Μπερλουσκόνι, Μέρκελ, Europol, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και ξένες πρεσβείες στη χώρα μας. Το δέμα προς τον Καβαλιέρε ανεφλέγη στα χέρια των Ιταλών αστυνομικών χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.
Μπαράζ τηλεφωνημάτων για τον έλεγχο ύποπτων δεμάτων αναμένει σήμερα, Τετάρτη, η ΕΛ.ΑΣ. Η πρώτη κλήση έγινε ήδη νωρίς το πρωί, από την πρεσβεία της Αργεντινής. Οι πυροτεχνουργοί πήγαν να ελέγξουν το ύποπτο πακέτο, ωστόσο τελικά περιείχε μόνο ένα πορτοφόλι.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά επιστολών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων από διεθνή μέσα ενημέρωσης δέχεται από το πρωί το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το δέμα που έφθασε στο γραφείο της κ. Μέρκελ. Στα μηνύματα τίθεται το ερώτημα εάν το πακέτο έφυγε όντως από το υπουργείο Οικονομικών, ή εάν στο υπουργείο εργάζεται μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς το όνομα του αποστολέα είναι υπαρκτό πρόσωπο, υπάλληλος του υπουργείου.
Σύμφωνα με την ΥΠΑ, η αναστολή μεταφοράς αλληλογραφίας προς το εξωτερικό θα ισχύσει για ένα 48ωρο με σκοπό τον επανέλεγχο ολόκληρης της αλληλογραφίας που βρίσκεται σε διαδικασία αναχώρησης για προορισμούς του εξωτερικού.
Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα Τα Νέα, οι αρμόδιοι του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών, οι έλεγχοι εµπορευµάτων-ταχυδροµείου που γίνονται στο αεροδρόµιο είναι οι προβλεπόµενοι από τους διεθνείς αεροπορικούς κανονισµούς ασφαλείας και συγκεκριµένα από τον Διεθνή Οργανισµό Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCΑΟ).
Πώς γίνονται οι έλεγχοι
Κάθε εµπόρευµα ή ταχυδροµικός φάκελος-δέµα που πρόκειται να φορτωθεί σε αεροσκάφος, οδηγείται στο ειδικό cargo terminal του αεροδροµίου, όπου ελέγχεται εξονυχιστικά από τις εταιρείες σεκιούριτι που είναι επιφορτισµένες µε το έργο αυτό. Υπενθυµίζεται ότι στο αεροδρόµιο της Αθήνας δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες χάντλιγκ, οι οποίες αναλαµβάνουν τον έλεγχο και τη φόρτωση των εµπορευµάτων-δεµάτων αλληλογραφίας στα αεροσκάφη.
Οι έλεγχοι που γίνονται στο cargo terminal είναι διπλοί. Πρώτα τα δέµατα ή οι φάκελοι αλληλογραφίας περνούν από τα µηχανήµατα ακτινοσκοπικού ελέγχου (ειδικά µηχανήµατα µε ακτίνες Χ) και στη συνέχεια, εφόσον δεν µπορεί να προσδιοριστεί το περιεχόµενό τους, περνούν από ειδικούς τοµογράφους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν αµφιβολίες για το περιεχόµενό τους, καλείται η αστυνοµία για περαιτέρω ελέγχους (µε σκύλους και ειδικά µηχανήµατα). Βάσει των κανονισµών ασφαλείας του ΙCΑΟ, απαγορεύεται η µεταφορά επικίνδυνων εµπορευµάτων, τα οποία ανάλογα µε τη σύστασή τους είναι διαχωρισµένα σε εννέα «τάξεις κινδύνου».
Αυτές οι κατηγορίες, ανάλογα µε το είδος του κινδύνου, αφορούν: τα εκρηκτικά, τα επικίνδυνα αέρια, συµπιεσµένα, υγροποιηµένα ή διαλυµένα υπό πίεση, τα εύφλεκτα υγρά, τα εύφλεκτα στερεά, τις οξειδωτικές ουσίες και τα οργανικά υπεροξείδια, τις τοξικές και µολυσµατικές ουσίες, τα. ραδιενεργά υλικά, τις διαβρωτικές ουσίες που µπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζηµιά µε χηµική δράση για ζωντανούς ιστούς και τα διάφορα επικίνδυνα εµπορεύµατα-ουσίες που εγκυµονούν κινδύνους (π.χ. αµίαντος, ξηρός πάγος, µαγνητισµένα υλικά κ.λπ.).
Ανεφλέγη το δέμα προς Μπερλουσκόνι
Στα χέρια των Ιταλών αστυνομικών ανεφλέγη το παγιδευμένο με εκρηκτική ύλη δέμα, με παραλήπτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Από τη φωτιά που προκλήθηκε δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Το πακέτο εντοπίστηκε σε μεταγωγικό αεροσκάφος της μεταφορικής εταιρίας TNT, που είχε απογειωθεί από το «Ελ.Βενιζέλος» για το δρομολόγιο Παρίσι-Λιέγη-Ρώμη. Σαν «αποστολέας» του δέματος εμφανιζόταν η Νέα Δημοκρατία.
Έπειτα από συνεννόηση των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Μπολόνια.
«Η αστυνομία βρήκε το πακέτο που είχε σταλεί στον Μπερλουσκόνι κι αυτό έπιασε φωτιά την ώρα που το έλεγχε» ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «η εκρηκτική ύλη είναι ακόμα άγνωστη και βρισκόμαστε στην διαδικασία της επαλήθευσης. Η αστυνομία υποπτεύεται ότι θα μπορούσε να είναι ένα πακέτο παρόμοιο με εκείνο το οποίο εστάλη στην Άνγκελα Μέρκελ».
Δεκατρία περιστατικά
Δεκατρία περιστατικά αποστολής παγιδευμένων φακέλων έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες.
Εκτός από το δέμα προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παγιδευμένος φάκελος εστάλη την Τρίτη στο γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε από τις γερμανικές αστυνομικές Αρχές.
Παράλληλα, στον εμπορευματικό σταθμό του «Ελευθέριος Βενιζέλος» εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν «παγιδευμένα» δέματα με παραλήπτες τη Europol στη Χάγη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.
Επίσης, τις τελευταίες 48 ώρες έχουν εντοπιστεί «παγιδευμένοι» φάκελοι με παραλήπτες τον Νικόλα Σαρκοζί και τις πρεσβείες της Ελβετίας, της Βουλγαρίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, του Μεξικού, της Χιλής, της Ολλανδίας και του Βελγίου.