Μία «βόμβα» έσκασε χθες για το έλλειμμα του 2009, καθώς η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι μπορεί να «φουσκώσει» πολύ περισσότερο από το 0,5% του ΑΕΠ που ήταν γνωστό (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση άνω του 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 4 δισ. ευρώ). Αρμόδια στελέχη έσπευσαν αμέσως να αποδώσουν στη ΝΔ την ευθύνη για το «πρόβλημα» που γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο: μπορεί να φέρει πρόσθετα μέτρα τον Νοέμβριο για να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός.
Όλα θα κριθούν στις 22 Οκτωβρίου. Τότε η Eurostat θα ανακοινώσει τα εξαμηνιαία στοιχεία της για το έλλειμμα και το χρέος.
Είναι πολύ κρίσιμα για την Ελλάδα, καθώς με βάση στοιχεία που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στο τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και σειρά επίσημων επισκέψεων στο κτίριο της ανεξάρτητης πλέον Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα ανακοινωθεί πόσο εκτιμάται πλέον το ελληνικό έλλειμμα του 2009.
Χθες επιβεβαιώθηκε ότι ήταν αληθείς οι πληροφορίες που έλεγαν ότι η αναθεώρηση τελικά θα είναι μεγαλύτερη -άγνωστο πόσο- από αυτή που είχε προαναγγελθεί την Άνοιξη. Τότε η Eurostat ανακοίνωσε ότι η «καταγραφή» την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τελειώσει επαναφέροντας τους γνωστούς από τα προηγούμενα χρόνια «αστερίσκους» στα δημοσιονομικά στοιχεία.
Επισήμως η Eurostat ανακοίνωσε την Ανοιξη ότι μπορεί να αυξήσει το έλλειμμα έως κατά 0,5% του ΑΕΠ (1,2 δισ. ευρώ) από 13,6% του ΑΕΠ που επισήμως είναι σήμερα το έλλειμμα του 2009. Τώρα, η κυβέρνηση λέει ότι τελικά η «διόρθωση» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη με πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 4 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2009 και το θέμα είναι πόσο από αυτό το «βάρος» θα μεταφερθεί στο 2010, αυξάνοντας ισόποσα την ανάγκη για νέα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε χθες να πείσει ότι τα επιπλέον έσοδα που θα χρειασθούν δεν θα είναι «υποπολλαπλάσια της αναθεώρησης».
Έφερε ως παράδειγμα την κατάπτωση των εγγυήσεων των ΔΕΚΟ (1,5 δισ. περίπου προβλέπεται για το 2010) εξηγώντας ότι αν μέρος των χρεών των ΔΕΚΟ εγγραφεί στο 2009 και στα προηγούμενα χρόνια, αυτομάτως «φεύγει» από το 2010, περιορίζοντας το πρόβλημα.
Το ζήτημα είναι όμως ότι το «πρόβλημα» έγινε αποδεκτό. Δηλαδή ότι θα υπάρχει –έστω και μικρή– επιβάρυνση των δαπανών του 2010. Καθώς το προσχέδιο που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ένα ευρώ περιθώριο από το στόχο που ζητά η Τρόικα (μείωση του ελλείμματος στα 18.508 εκατ. ευρώ το 2010), αυτομάτως όποια «αύξηση» ανακοινωθεί στις 22 Οκτωβρίου μεταφράζεται σε νέα μέτρα στον Προϋπολογισμό του Νοεμβρίου.
Θα αποφασισθούν από κοινού με την Τρόικα που καταφθάνει (τυχαία;) την επομένη των εκλογών, δηλαδή στις 15 Νοεμβρίου. Πρώτο στη σειρά των... περικοπών είναι και πάλι το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων για το οποίο ήδη... διαρρέεται ότι δεν πηγαίνει καλά σε απορροφήσεις για να μειωθούν οι πιέσεις και σε περίπτωση «ανάγκης» υπάρχει και το μεγάλο κονδύλι των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου.