Μου κάνει εντύπωση, σε μια στιγμή όλα αλλάζουν...

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Μας κάνει που ξεκινούν οι … καραμπόλες

Πριν καλά- καλά το σφύριγμα του διαιτητή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η κυβέρνηση, ξεκίνησε το ματς στις τράπεζες με την Εθνική Τράπεζα να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα.


Η απόφαση της ΕΤΕ να προχωρήσει με δύο (ΑΜΚ και ΜΟΔ) συν μια (διάθεση ως 20% της Finansbank) κινήσεις σε κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 2,8 δισ. ευρώ ανοίγει και επίσημα τον χορό των εξελίξεων στις τράπεζες.

Μπορεί η διοίκηση της ΕΤΕ να επιμένει μονότονα, από το βράδυ της Τρίτης ότι η κεφαλαιακή της ένεση αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της ρευστότητάς της και την μείωση του ρίσκου χώρας η αγορά, όμως, εκτιμά ότι αποτελεί ταυτόχρονα και κίνηση προετοιμασίας.


Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να περιμένει τις κινήσεις τρίτων για να ακολουθήσει. Λόγω ειδικού βάρους αποτελεί άλλωστε, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day τον μοναδικό παίκτη που θα μπορούσε χωρίς «κράχτη» να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Το timing της απόφασης μερικά 24ώρα πριν την πρωθυπουργική εμφάνιση στην ΔΕΘ επίσης, σύμφωνα με την αγορά, δεν είναι τυχαίο.

Η απόφαση της ΕΤΕ να προχωρήσει σε αύξηση και Μετατρέψιμο Ομολογιακό προσθέτει βαρύτητα στο κυβερνητικό επιχείρημα βελτίωσης του κλίματος για την ελληνική οικονομία μετά τα μέτρα, όπως και βαρύτητα στο εγχείρημα επανόδου της χώρας στις αγορές. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως πάσα για να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την τύχη των κρατικών τραπεζών.


Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει, πιθανώς από το βήμα της ΔΕΘ, την απόφασή της να δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος τραπεζικός πυλώνας με την συγχώνευση των ΑΤΕ – Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τραπεζας Αττικης. Η πρόταση Πανταλάκη, έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ώρες μετά και τις εκθέσεις αποτίμησης και τις εισηγήσεις των τριών συμβούλων.

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φαντάζει σχεδόν βέβαιη.

Και η απόφαση της Εθνικής να ενισχυθεί κεφαλαιακά ερμηνεύεται από την αγορά ως πρόθεση διεκδίκησης και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Βάσει των ευρωπαικών στάνταρτς δεν φαίνεται να προκύπτει άλλωστε κώλυμα εξαιτίας του γεγονότος ότι το Τ. Τ. αποτελεί έναν από τους συμβούλους έκδοσης της ΑΜΚ και του ΜΟΔ της ΕΤΕ.

Για το Τ. Τ. όμως θα ενδιαφερθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά μόνας ή από κοινού και οι Alpha Bank, EFG Eurobank όπως βέβαια και η Πειραιώς. Ενδεχομένως και άλλοι εγχώριοι και ξένοι παίκτες.

Η απόφαση πώλησης του Τ. Τ. δίνει δε μια εξαιρετική πάσα σε όλες τις τράπεζες να διενεργήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με κράχτη την διεκδίκηση του Ταμιευτηρίου. Εξ ου και ο ρόλος του είναι ρυθμιστικός πέραν των συνεργειών που προσφέρει σε όλους ενδεχόμενη απόκτησή του λόγω της χαμηλής σχέσης χορηγήσεων προς καταθέσεις και την ρευστότητα των 4,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη και ένα σχήμα Alpha- Eurobank θέλει το Τ. Τ. για να βελτιώσει τους δείκτες του και να διενεργήσει αύξηση για την εξαγορά του αλλά και την εξασφάλιση ρευστότητας που θα συμβάλει στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών. Η δε απόκτηση του Τ. Τ. από την Πειραιώς θεωρείται ιδανική για την βελτίωση των δεικτών της τράπεζα.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν το Τ. Τ. περιέλθει στα χέρια της ΕΤΕ. Θα ενταθεί η πίεση στο δίδυμο Alpha – Eurobank για συγχώνευση και εν συνεχεία συμφωνία με ξένο τραπεζικό όμιλο, ή όχι; Και τι θα πράξει η Πειραιώς.

Παρ΄ ότι οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών διχάζονται το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν καραμπόλες και κάποια deals θα γίνουν, ενώ η ρευστότητα που θα έχει εξασφαλίσει η Εθνική θα της επιτρέπει εφόσον αγοράσει και το Τ. Τ. να δράσει ως … διασώστης εφόσον χρειασθεί αγοράζοντας τράπεζα που θα μείνει εκτός του χορού της συγκέντρωσης.