Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για να χρησιμοποιήσουν το «botox» όχι πλέον μόνο κατά των ρυτίδων, αλλά πιθανώς και για άλλες θεραπευτικές χρήσεις, όπως στο Πάρκινσον, την εγκεφαλική παράλυση και τη χρόνια ημικρανία.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας, υπό τον Μπάζμπεκ Νταβλέτοφ, παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «PNAS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τρόπο να διασπούν και να ανασυνδυάζουν τα μόρια της νευροτοξίνης Clostridium botulinum (κοινώς Botox), καταλήγοντας στη δημιουργία ενός νέου «εξελιγμένου» μορίου μιας ουσίας «τύπου botox», η οποία είναι κατάλληλη για κλινική και θεραπευτική χρήση, χωρίς να έχει τις ανεπιθύμητες τοξικές παρενέργειες του κανονικού «botox».
Τα τελευταία χρόνια, το «botox» χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς οι γιατροί εκμεταλλεύονται την ικανότητά του να χαλαρώνει τους μυς και τα νεύρα, πράγμα που, για παράδειγμα, βοηθά να καταπολεμηθούν οι σπασμοί και το τρέμουλο σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από Πάρκινσον ή απλώς από επίμονο πονοκέφαλο.
Όμως, η νέα ανακάλυψη μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να παράγουν νέα είδη «botox», τα οποία θα είναι πολύ λιγότερο τοξικά και πολύ πιο χρήσιμα για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο πρώτος στόχος των ερευνητών είναι η δημιουργία, με βάση το «νέο botox», ενός αναλγητικού μακράς δράσης, που θα διαρκεί όσο και μια ένεση του «botox», δηλαδή τέσσερις έως έξι μήνες.